Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny arbetsgrupp tar fram sjukskrivningsriktlinjer för utmattningssyndrom

Publicerad: 2 oktober 2007, 13:19

I dag, tisdag, träffas den nya arbetsgrupp som ska ta fram sjukskrivningsriktlinjer för utmattningssyndrom för första gången. Sammankallande i gruppen är Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri.


I går presenterades Socialstyrelsens beslutsstöd för sjukskrivningar. Men riktlinjerna för psykiatriska diagnoser dröjer.

När information om förslaget läckte ut i somras väckte uppgiften att den rekommenderade sjukskrivningstiden för utmattningssyndrom skulle bli noll dagar stor uppmärksamhet och Socialstyrelsen fick förlängd betänketid för psykiatriska diagnoser och långvariga smärttillstånd.

När det gäller utmattningssyndrom blir det en helt ny grupp, under ledning av professor emeritus Marie Åsberg, som ska ta fram riktlinjerna.

– Samtliga i gruppen har mycket erfarenhet av den här gruppen av patienter. Det finns ingen vetenskaplig evidens när det gäller sjukskrivningar för de här patienterna, så då får man jobba med konsensus, säger Marie Åsberg.

Övriga deltagare i gruppen är Åke Nygren, som liksom Marie Åsberg forskar om utmattningssyndrom, Peter Währborg, stressmedicinare, Margareta Rodhe, rehabläkare och allmänläkarna Ingvar Krakau och Tom Grape.

Marie Åsberg, Åke Nygren, Ingvar Trakau och Tom Grape har tidigare suttit i den arbetsgrupp som tagit fram ett vårdprogram för utmattningssyndrom i Stockholms läns landsting.

– Vi kommer också att jobba i samråd med Psykiatriska föreningen, säger Marie Åsberg.

Målet är att gruppen ska vara klar med riktlinjerna i november.

– Det är ont om tid, så vi får se om det går, säger Marie Åsberg.

Relaterat material

Start för Socialstyrelsens nya riktlinjer vid sjukskrivningar

Ingen sjukskrivning för utmattningssyndrom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev