Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny beräkningsmodell visar <BR>vårdbehoven i framtiden

Publicerad: 30 juni 2010, 12:55

Med bättre hälsa minskar vårdkostnaderna per individ. Men de totala kostnaderna ökar kraftigt när fler blir allt äldre. Det visar en beräkning som socialdepartementet låtit göra.


Beräkningen utgår från en modell som simulerar 300 000 individers behov av sjukvård och äldreomsorg fram till 2050.

– Med hjälp av denna världsunika modell kan vi nu få svar på vad som kommer att krävas för att kunna hantera demografins utmaningar. Och hur det väntas påverka hälsa, sjuklighet och dödlighet samt det framtida behovet av vård och omsorg, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) i en kommentar.

Beräkningen visar att kostnaderna för sjukvården väntas stiga med 30 procent. Men med nya behandlingsmöjligheter och en ökad ambitionsnivå inom hälso- och sjukvården blir ökningen cirka 80 procent, enligt sammanställningen.

Behoven av ökad äldreomsorg kan innebära ökade kostnader på 70 procent, fram till 2050.

Inom äldreomsorgen kommer personalbehovet att öka med 50 procent.

Med produktivitetsökningar inom sjukvården på 0,6–0,7 procent per år kan de ökade behoven tillgodoses utan att vården och omsorgens andel av BNP blir större.

I rapporten som tagits fram inom ramen för projektet Långsiktig efterfrågan på välfärdstjänster, Lev, dras slutsatsen att det är möjligt att med olika åtgärder möta de ökande vård- och omsorgsbehoven om 10–15 år.

Läs rapporten:

”Den ljusnande framtid är vård. Delresultat från LEV-projektet” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev