Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny bok visar nyttan hos växter

Publicerad: 27 januari 2014, 13:04

Ät kål, helst broccoli. Det säger en av författarna bakom den nya boken Nyttoväxter från hela världen, där 400 av våra viktigaste växter blir belysta – bland annat deras hälsoeffekter.


I två illustrerade volymer får läsaren veta mer om nyttoväxter som vi använder i maten eller på andra sätt i vår vardag. Bente Eriksen, universitetslektor på Göteborgs universitet, har skrivit boken tillsammans med ett par kollegor.

– Det tog sin utgångspunkt i en kurs som vi hade en gång för länge, länge sen, en populärvetenskaplig orienteringskurs. Vi började prata om att göra något av materialet. Så på sensommaren 2001 skrev vi de första kapitlen. Sen har det varit ett fritidsprojekt för både författare och illustratör, säger Bente Eriksen som jobbar vid institutionen för biologi och miljövetenskap.

I boken berättar författarna om växternas evolution och kulturhistoria, men även om deras hälsoeffekter.

Har växterna de hälsoeffekter som de brukar påstås ha?

– Ja, väldigt ofta finns det belägg för hälsoeffekterna. Vi har läst på kliniska studier och gått via vetenskaplig litteratur. Jag handleder ofta receptariestudenter på deras examensarbeten och då ser man ju ofta att växterna har den funktion som man har sagt i den traditionella medicinen, säger Bente Eriksen.

Vilken är din favoritväxt när det gäller hälsoeffekter?

– Kål. Om man ska äta hälsosamt ska man äta kål, det tror jag är ett bra tips. För den innehåller väldigt många olika vitaminer och mineraler. Sen har den effekt på levern, leveraktiviteten ökar och då kan man bli av med giftämnen.

Hur ska man äta sin kål?

– Rå, säger Bente Eriksen och skrattar.

– Tyvärr. Rå och mycket.

Någon särskild sort?

– Enligt de studier som jag har tittat på så är det broccoli som vinner.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev