fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny chef i Oskarshamn vill leda tufft med tillit

Publicerad: 28 juli 2020, 11:33

Oskarshamns nye sjukhuschef Christer Svensson är i grunden sjuksköterska och har också jobbat som perfusionist.

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån & Region Kalmar län

Nya chefen på Oskarshamns sjukhus vill att medarbetarna ska känna sig trygga att ta beslut själva, i stället för att irriterat vänta på beslut från högsta ledningen.

Ämnen i artikeln:

Region Kalmar länOskarshamns sjukhus

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se


Christer Svensson började den 1 juli jobbet som chef för Oskarshamns sjukhus. Han är i grunden sjuksköterska och har också jobbat sju år som perfusionist och skött hjärt/lungmaskiner under operation. Han kommer närmast från Region Blekinge där han under elva års tid varit verksamhetschef över tre kliniker; laboratoriemedicin, medicinsk teknik och det interna apoteket.

Hur har den första tiden på jobbet varit?
– Jag fick mycket bra välkomnande och det märktes att det är ordning och reda i Region Kalmar län. Den avgående sjukhuschefen, som nu gått i pension, stöttade mig liksom min chef, hälso- och sjukvårdsdirektören.

Vad har du gjort under de första veckorna?
– Jag började omgående med att träffa de närmaste medarbetarna i enskilda samtal så att vi skulle lära känna varandra. Jag har också varit runt i verksamheterna för att både få ett eget intryck och att medarbetarna får ett ansikte av mig och kanske växla några ord. Jag tycker det är viktigt att vara synlig.

– Så gott som varje morgon går jag genom akutmottagningen och akutavdelningen för att se hur de haft det under natten och hur det ser ut inför dagen. Vi har också dagligen ett kortare digitalt morgonmöte med samtliga avdelningschefer för att få en lägesbild och om det är någon enhet som behöver extra stöd.

– De första veckorna hade jag också även ett morgonmöte med hälso- och sjukvårdsledningen i regionen. Nu har vi dragit ner på det till måndag och torsdag. Vi stämmer framför allt av hur det ser ut med Covid-19 läget på de tre sjukhusen under dessa möten.

Vad tar du med dig för lärdomar från ditt förra jobb?
– Eftersom jag arbetat som chef under många år är det svårt att skriva endast något enskilt på denna fråga. Framför allt har man ju genom åren fått erfarenhet hur man hanterar olika frågor. Det är viktigt att vi som arbetar som chefer utövar vårt ledarskap. Ofta tycker jag att man hör att ”vi ska satsa på ledarskapet”, men sedan verkar det inte riktigt som man vet hur man ska göra denna satsning. En viktig sak för mig är att medarbetarna känner sig trygga och vågar ta beslut.

– Om alla beslut ska gå upp till högsta ledningen så fungerar det förstås inte ute i verksamheten utan det mesta stannar upp vilket ger irriterade medarbetare. Ett tufft ledarskap för mig betyder att man litar på sina medarbetare.

Hur ska ni göra för att hålla kvar pallplatsen i Bästa sjukhuset? (Silverplats bland de mindre sjukhusen i Dagens Medicins senaste rankning.)
– Ständigt arbeta med dagliga förbättringar och satsa på kvalitet i det vi gör. Det är också viktigt att vi gör rätt saker då vi är en del i vårdlandskapet. Vi samarbetar bra inom regionen och jobbar med att förbättra det ännu mer.

Vad är viktigast att utveckla på sjukhuset?
– Först och främst är det viktigt att alla vi som arbetar på Oskarshamns sjukhus har en gemensam bild av vilken vård vi ska utföra här. Det är också viktigt att våra medborgare får ett bra omhändertagande om de behöver transporteras till ett större sjukhus för en mer specialiserad vård.

Hur har ni påverkats av covid-19? Hur ser vårdskulden ut hos er och hur ska ni ta itu med den?
– Jag har inte varit med här i Region Kalmar län under våren, men under den tide jag har varit här har vi bland annat extra möten varje morgon som vi kollar av läget på sjukhusen och diagnostiskt centrum. Vi har också ökat mötestätheten och samverkan med primärvården, kommunen och ambulansen. Vi har också dragit ner verksamheten en del här i Oskarshamn för att stötta upp i Kalmar. Vårdskulden har jag inte några exakta data på, så den frågan passar jag.

Vilket är ditt bästa tips för att med framgång leda läkare utan att vara läkare?
– Inom alla områden måste man ha kompetens i det man gör. Mitt område är ledarskap och då ska jag agera som chef oavsett vilken kategori som finns under mitt ansvarsområde. Det viktiga är att vi har en gemensam målbild som vi arbetar mot. Jag ser inte det som svårare att leda en grupp läkare eller någon annan specialitet.

Varför blev du perfusionist?
– Det var en tillfällighet då jag lärde känna två andra perfusionister i mitten av 1990-talet. Sedan gick jag utbildning i Göteborg och arbetade som det i 7 år. Jag trivdes bra, men kände att jag var klar med det jobbet efter dessa år.

Relaterat material

Silverplats för förra årets vinnare Oskarshamn

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev