Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny chef med lång karriär i vården

Publicerad: 6 februari 2008, 08:52

Hon är undersköterskan som sadlade om till jurist och fick en tung post i regeringskansliet. Nu tar Heléne Dahl Fransson över som chef för Socialstyrelsens regionala tillsyns­enhet i Malmö.


Än så länge är Heléne Dahl Fransson kvar som chef för hälso- och sjukvårdsenheten vid socialdepartementet. Som sådan har hon en central position i svensk hälso- och sjukvård – bland annat har hon i flera år funnits med på Dagens Medicins lista över de 100 mäktigaste i vården.

Men efter elva år på departementet tar hon nu steget över till myndighetsvärlden. I mitten av april blir Heléne Dahl Fransson enhetschef för Social­styrelsens regionala tillsyns­enhet i Malmö. Hon efterträder Per Manhem, som under det år han har kvar till sin pensionering kommer att dela sin tid mellan Socialstyrelsen och Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

Det ska bli intressant att byta arbetsplats, anser Heléne Dahl Fransson.

– Jag har varit så länge på departementet och tycker att det ska bli spännande att jobba på en myndighet och se vårdfrågorna från ett annat perspektiv, säger hon.

Vad har du för erfarenhet av tillsynsfrågor?

– Jag har inte arbetat med det i form av konkreta ärenden, men där­emot har jag jobbat med regelverket kring tillsynsfrågorna och mer övergripande med patientsäkerhetsfrågor.

Vad tror du att du kommer att sakna från departementet?

– Kanske att befinna mig mitt i centrum där allting händer - men jag tror att det kommer att hända mycket på mitt nya jobb också.

Vad arbetade du med innan du började på socialdepartementet?

– Jag var undersköterska i ett tiotal år och vidareutbildade mig därefter till jurist. Så jag har hållit mig kvar inom hälso- och sjukvården.

Vad har du för anknytning till Malmö?

– Ingen alls. Jag flyttar till Skåne, men kommer att bo på Österlen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev