fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny chefläkare i Örebro vill stärka etiken

Publicerad: 24 juli 2020, 07:03

Helena Walfridsson har arbetat som överläkare i urologi i många år.

Foto: Johanna Lundberg

Helena Walfridsson blir ny förvaltningsövergripande chefläkare inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Örebro län och tillträder i oktober.

Ämnen i artikeln:

Region Örebro Län

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se


Helena Walfridsson har arbetat som överläkare i urologi i många år och vid sidan av medicinen har hon bland annat studerat etik.

Närmast kommer hon från en tjänst vid Örebro universitet som kunskapsområdesansvarig för professionell utveckling på läkarprogrammet. Hon har den senaste tiden också arbetat på Utbildningscentrum inom regionen med bland annat att förbereda införandet av den nya ST-förordningen och med klinisk träning på Kliniskt träningscentrum, KTC.

Vilken är den viktigaste uppgiften för en chefläkare, anser du?
– Uppdraget är stort, viktigt och mångfacetterat. Något som jag tycker är särskilt viktigt är det pedagogiska uppdraget som handlar om att tillsammans nå en djupare kunskap och förståelse kring hur patientsäkerhetsarbete byggs, färdighet att uppmärksamma och hantera patientsäkerhetsrisker och att bidra till ett förhållningssätt inom hälso- och sjukvården som stärker etik och patientsäkerhet.

Hur ser du på din uppgift i relation till vårdskulden efter pandemin?
– På många områden har ju vården varit pressad av otillräcklig kapacitet och bristande resurser redan innan. Pandemin har satt detta under ännu större press. I situationer där behoven överskrider resurserna krävs öppna och kloka prioriteringar. Jag hoppas kunna bidra till att resursfördelning och prioriteringar görs på ett sätt som vilar på vetenskaplig grund där etiska överväganden blir öppna och synliga.

Vilka etiska dilemman har du uppmärksammat under pandemin?
– Pandemin har väckt många etiska frågor. Några frågor som vi jobbat särskilt med är de etiska konsekvenserna av besöksförbudet och undanträngningseffekter inom elektiv vård.

Vilket ledarmisstag har du lärt dig mest av?
– Jag har lärt mig längs vägen hur viktigt det är att vara ärlig och öppen med sina misstag och sina tillkortakommanden. Uppdraget som chefläkare är ett stort förtroende, och jag känner stor tillit till de medarbetare jag kommer att ha runt mig. Min erfarenhet är att om man inte är ärlig och uppriktig även om sina svagheter skadas det förtroendet.

Vad blir du gladast av på jobbet?
– Teamarbete. Att få jobba tillsammans med olika personer som bidrar med olika perspektiv, så att vi kan nå klokare och bättre beslut och resultat, än någon av oss kunnat göra på egen hand.

Helena Walfridsson efterträder Inger Nordin Olsson som har gått i pension.

Relaterat material

Solklar seger när Örebro försvarar titeln

Etisk stress följer i coronavirusets spår

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev