Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny EKG-mästare gjorde tolkning på 41 sekunder

Publicerad: 28 Februari 2007, 09:58

Ny EKG-mästare gjorde tolkning på 41 sekunder

SM i EKG På 41 sekunder blankt ställde Olle Pahlm, klinisk fysiolog i Lund, rätt diagnos i delomgång 3 av SM i EKG-tolkning.


Bild 1/1  

Olle Pahlm tolkade kurvorna rätt.

Olle Pahlm, som är överläkare och arbetar vid bild- och funktionsdiagnostiskt centrum vid Universitetssjukhuset i Lund, leder nu tävlingen.

– Men fortfarande är utgången helt öppen eftersom ingen svarade rätt i omgång 2. Det går alltså att hoppa in i omgång 4 och ändå ha chans att bli slutsegrare, säger Eva Swahn, professor i kardiologi och vetenskapligt ansvarig för SM i EKG.

Rätt svar i omgång tre var Brugada-syndrom, en ovanlig form av rytmrubbning med ventrikulärt ursprung. Det visar sig på EKG som höger grenblock och ST-höjning i V1-V3, i det här fallet i V1-V2.

Det EKG som skulle tolkas gällde en kvinna med följande sjukhistoria: Tidigare frisk kvinna som utreds på grund av att sonen gått bort i plötslig arytmidöd. Han hade dessförinnan haft upprepade svimningstillbud. Kvinnans EKG uppvisar i det närmaste identiska förändringar jämfört med den avlidne sonens. Hon har dock inte haft några symtom.

– Jag såg direkt att det var ett Brugada-syndrom. Det är dock inte ofta vi har sådana patienter i kliniken, säger Olle Pahlm, som givetvis tänker fortsätta tävla för att försvara sin vinnarposition.

SM i EKG pågår hela året i tio delomgångar. Den slutliga vinnaren presenteras på Svenska läkaresällskapets riksstämma i Stockholm i slutet på november 2007. Du når tävlingen via Dagens Medicins sajt www.dagensmedicin.se. Tävlingen arrangeras av Dagens Medicin och läkemedelsföretaget Pfizer i samarbete med Bäwer & Nilsson som utvecklar interaktiva utbildningar för läkare och sjuksköterskor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev