torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny enkät ger hårt kritiserade Cosmic ett delvis gott betyg

Publicerad: 24 april 2007, 12:22

Journalsystemet Cambio Cosmic har tidigare kraftigt kritiserats och klassats som ett arbetsmiljöproblem av användarna inom sjukvården. En ny undersökning visar att kritiken kvarstår – men att det också finns nöjda användare.

Ämnen i artikeln:

Cosmic

Kritiken var massiv från de cirka 700 användare som 2006 deltog i en undersökning av Cambio Cosmic. Undersökningen genomfördes av Users Award, som är en användarorganisation, tillsammans med flera fackförbund, bland annat Läkarförbundet, Vårdförbundet och SKTF .

Nu har Users Award gjort en ny enkätundersökning vid enbart Centralsjukhuset i Karlstad som också ingick i den förra undersökningen. 385 personer svarade på enkäten, vars svarsfrekvens var cirka 50 procent. I den förra undersökningen gav användarna i Karlstad ett bättre betyg till Cosmic än övriga användare gjorde. I dag ger de i stort sett samma betyg som förra gången.

Att användare i Karlstad är mer positiva till Cosmic tror Torbjörn Lind, projektledare på Users Award, kan bero på att sjukhuset har valt att införa systemet stegvis och bara har tagit in de moduler i Cosmic som hittills har fungerat bra – det gäller vårddokumentation, läkemedel samt remiss och svar.

Läkarsekreterare mest nöjda
På två områden får dock Cambio Cosmic kritik av alla verksamheter vid sjukhuset. Det första är att användarnas synpunkter inte har tagits tillvara tillräckligt.

Den andra punkten gäller driftsäkerheten, med bara tre av tio nöjda användare. När en uppdatering av systemet gjordes i slutet av förra året stängdes systemet ned under en dag. Trots det försvann vissa uppgifter och inställningar.

Vad användarna tycker om systemet varierar mellan kliniker men också mellan yrkesgrupper. Läkare är de som generellt sett är minst nöjda och läkarsekreterare mest nöjda, konstaterar Torbjörn Lind:

– Det är ganska vanligt att de som använder ett system mycket i sitt arbete vänjer sig vid det. Att de tycker olika kan också bero på att de använder olika delar av systemet.

I enkäten vid Centralsjukhuset i Karlstad deltog akutmottagningen, njurmedicin, internmedicin och psykiatrin. Nio av tio uppger att de är nöjda med modulen vårddokumentation och åtta av tio med modulen remiss och svar.

Vid njur- och internmedicin är personalen nöjd med att vårddokumentationen är tillgänglig hela tiden. Det underlättar arbetet och förbättrar kommunikationen med andra kliniker.

Bättre flexibilitet efterfrågas
På akuten anser de tillfrågade att systemet inte är tillräckligt flexibelt. Många är också missnöjda med att behöva logga in och ut flera gånger under arbetsdagen. Inom psykiatrin är användarna mindre nöjda än på övriga kliniker, vilket kan bero på att de har använt systemet betydligt kortare tid än övriga kliniker.

En ny utvärdering av Cosmic har nyligen också gjorts i Landstinget i Uppsala län. En oberoende konsult har intervjuat användare vid två vårdcentraler. Resultatet visar att många upplever att det blir fler knapptryckningar i det nya journalsystemet än i det gamla, och att systemet är för segt och långsamt.

Landsting ställer krav gemensamt

Sju landsting har börjat införa Cosmic, nämligen Östergötland, Uppsala, Västmanland, Kronoberg, Värmland, Jönköping och Kalmar. För att bättre kunna föra fram krav till Cambio, det företag som levererar Cosmic, har dessa landsting bildat en gemensam kundgrupp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev