Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny ersättningsmodell på prov

Publicerad: 16 juli 2013, 06:38

Sju landsting kan testa en ny modell där vårdperioder ligger till grund för ersättning och inte enskilda vårdtillfällen.


Kvalitet och patientansvar under en längre period i stället för vid enskilda vårdtillfällen. Det är grunden för den ersättningsmodell som kan testas i sju landsting, berättar Dagens Nyheter.

– Som det ser ut i dag belönar vissa ersättningssystem antal vårdbesök. Följden blir att det lönar sig att ge en vård där patienten ideligen måste komma tillbaka för ett nytt besök hos läkaren, säger Roger Molin, samordnare på socialdepartementet, till Dagens Nyheter.

En fast ersättning ska täcka patientens behov under en hel vårdepisod. Nivån sätts utifrån vad landstinget anser är rimligt att patienten kostar. Hur många gånger en patient kommer tillbaka ska inte spela någon roll.

Ersättningsmodellen har redan provats inom vårdval höft- och knäledsoperation i Stockholms läns landsting. En slutrapport där metoden utvärderas kommer i slutet av sommaren.

De sju landsting som har bjudits in att delta i pilotprojektet är Skåne, Stockholm, Västra Götaland, Jämtland, Dalarna, Uppsala och Östergötland.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev