Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny förening hjälper läkare utanför vården

Publicerad: 3 oktober 2013, 11:30

Läkarförbundet snickrar på en ny yrkesförening för industrianställda läkare. Inte en dag för tidigt, tycker läkaren Björn Pilström.


Björn Pilström är medicinsk expert på läkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, i Solna. Han har en ganska lång karriär bakom sig, men är fortfarande medlem i Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

– Jag har inte så mycket gemensamt med de 30-åriga läkarna längre.­ Den nya yrkesföreningen är ett bra initiativ för oss som är anställda utanför vården, säger Björn Pilström.

Han har själv tagit kontakt med Läkarförbundet flera gånger för att stöta på.

– Det behöver inte bara vara för industrin, föreningen kan gälla även för läkare som är analytiker inom business och managementkonsulter.­ Jag vet många som inte är med i facket för att de inte känner att de har nytta av förbundet.

I själva verket handlar det om en grupp som kanske har större anledning än de flesta läkare att vara anslutna, anser han.

– Vi löper faktiskt en reell risk att bli arbetslösa. Det är en markant skillnad mot andra läkare.

Läkarförbundet nappade på idén till en ny yrkesförening efter påstötningar från medlemmar. Till slut kom en proposition från central­styrelsen och förbundet bestämde förra året att en ny förening skulle bildas. Just nu pågår en uppbyggnadsfas. På förbundskansliet jobbar bland ­andra ombuds­mannen Peter Wursé på stadgar och annan formalia.

– Nu håller vi på att försöka skapa en struktur för föreningen, säger han.

Sedan är det dags att ta kontakt med industrianställda läkare. Lite längre fram i höst klubbas föreningen slutligt igenom.

Då är det inte osannolikt att den ständigt engagerade Björn Pilström blir aktiv. Han har, som han själv säger, en tendens att ”pilla i allt”.

Nyfikenheten har format Björn Pilströms väg genom karriären. Det började med att han bytte från studier till elektroingenjör till läkarlinjen, för att det förra bjöd på för mycket datorer och betong och grabbig stämning. Under studie­tiden började han forska inom immunologi utan att för den skull välja forskningsinriktning. Han skulle bli barnkirurg eftersom han älskade barn. Men han valde, efter att ha disputerat och tagit läkarexamen, att hoppa på ett erbjudande om att bli managementkonsult.

– Det var världens bästa skola.  Man jobbar intensivt och får lära sig saker hela tiden. En del som är läkare­ och managementkonsulter väljer att bara inrikta sig på sjukvård. Jag jobbade med allt möjligt – mest för att lära mig saker. Och det har jag nytta av nu, det är bra för att kunna göra affärer, säger Björn Pilström.

Den gången arbetslöshet stod för dörren valde hela familjen att emigrera. Till Nya Zeeland. För att det verkade vara ett framtidsland.

– Vi kunde inte komma överens om något närmare, min fru och jag. Vi gillade båda Australien och tänkte­ att skillnaden inte kunde vara så stor, säger han och skrattar.

Åtta år senare flyttade familjen tillbaka till Sverige. Hans jobb som medicinsk expert eller direktör på Sobi är precis så brett som han vill ha det: Han är inne och petar i affärer, strategier, forskning och studier och marknadsföring.

– Det passar mig väldigt bra.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News