Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny föreskrift ska ge säkrare läkemedelshantering

Publicerad: 20 april 2017, 12:21

Foto: Thinkstock

Socialstyrelsens styrelse beslutade på onsdagen om en ny läkemedelsföreskrift.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

– Målet med den nya föreskriften är att den ska stödja hälso- och sjukvården i arbetet för en säker läkemedelshantering. Nu förtydligas vårdgivarens ansvar, öppen- och slutenvården får gemensamma regler och kraven på kunskap och uppföljning höjs, säger Lisa van Duin, projektledare vid Socialstyrelsen, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Socialstyrelsen har efter synpunkterna i remissrundan gjort flera förtydliganden i föreskriften. Till exempel får delegering av läkemedel endast ske när en rad krav är uppfyllda. Vårdgivaren måste bland annat ange i vilka situationer och under vilka förutsättningar som det är förenligt med god och säker vård att delegera, skriver myndigheten.

Delegering får heller inte ske på bekostnad av patientsäkerheten och ska därför alltid ske utifrån patientens behov. ”För den enskilda yrkesutövaren som delegerar en enskild arbetsuppgift ska det vara tydligt när och hur delegering får ske och samma sak gäller för den som tar emot en delegering”, skriver Socialstyrelsen.

Målet med den nya föreskriften är att minska antalet läkemedelsrelaterade skador, som enligt Socialstyrelsen i dag står för cirka tio procent av vårdskadorna. För att underlätta implementeringen håller Socialstyrelsen regionala seminariedagar och publicerar en ny handbok. Den nya föreskriften träder i kraft den 1 januari 2018.

Läs den nya föreskriften här.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev