Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny förhandling för sjuksköterskor i Jämtland Härjedalen

Publicerad: 25 augusti 2020, 12:23

Vårdförbundet gör nu ett nytt försök att förhandla med Region Jämtland Härjedalen om sjuksköterskornas arbetstider.


– Jag lämnade in en framställan om förhandling till regionen igår med exakt samma ingång som tidigare – sänkt veckoarbetstid, säger Rober Bergebo, Vårdförbundets avdelningsordförande i Jämtland.

Sedan början på året har 27 sjuksköterskor valt att sluta vid kirurgavdelningen vid Östersunds sjukhus. Något som lett till att endast 40 vårdplatser har kunnat öppnas efter sommaren, och bara akut kirurgi och cancerkirurgi utföras.

Orsaken till uppsägningarna har främst varit missnöjet med regionledningens beslut att säga upp det lokala arbetstidsavtalet, den så kallade Östersundsmodellen, förra året. Eftersom arbetsgivaren och facket inte kunde enas om ett nytt avtal landade man i allmänna bestämmelser, vilket gjorde att personalen gick ner i lön och upp i arbetstid.

I fredags möttes personalen vid kirurgavdelningen och regionledningen och politiker i ett stormöte. Syftet med mötet var enligt personalen att få ledningen att agera för att undvika fler uppsägningar och riskera patientsäkerheten ytterligare.

Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen, har tidigare sagt till Dagens Medicin att de är beredda att förhandla med facket men att de inte tänker gå tillbaka till det gamla avtalet med sex olika arbetstidsmodeller.

Roger Bergebo tycker att det är märkligt att arbetsgivaren inte har tagit initiativ till förhandling.

– Jag blir lite förbannad på dem i det här läget. Om de ser ett problem då måste de ju åtgärda det. De kunde ju själva ha tagit initiativ till förhandling. Vi håller fast vid våra krav på sänkt veckoarbetstid – det är det viktiga, säger han.

Enligt Roger Bergebo handlar det inte om att gå tillbaka till sex olika arbetstidsmodeller.

– Vi är väl medvetna om att Östersundsmodellen är gammal och måste göras om och förbättras. Däremot vill vi ha bort nuvarande veckoarbetstid på 38,5 timmar och i stället ha en veckoartbetstid på 37 timmar, säger Roger Bergebo.

Dagens Medicin har sökt Krister Eriksson, hr-direktör i Region Jämtland Härjedalen.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist bekräftar att framställan har kommit fram, och att de kommer att kalla Vårdförbundet till förhandling inom de närmaste två veckorna.

– Det som händer nu är att vi kommer att lyssna på vad de har att förhandla om, säger hon till Dagens Medicin.

Relaterat material

Missnöjda sjuksköterskor slutar i Östersund

Jämtlandskirurger oroas över sjuksköterskeflykt

”Regionledningen måste agera de närmaste dagarna”

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev