söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny forskning ger ledtråd till behandling av matallergi

Publicerad: 2 juli 2007, 12:40

En grupp brittiska och italienska forskare har identifierat en molekyl som de tror kan få stor betydelse för behandling av olika födoämnesallergier.

Ämnen i artikeln:

Matallergi

I nuläget finns det inget botemedel mot allergi mot födoämnen. Nu har en grupp brittiska och italienska forskare upptäckt att en molekyl som spelar en central roll i regleringen av immunförsvaret saknas i inälvorna hos allergiska möss. Därmed tror de också att de funnit en ny potentiell måltavla för framtida behandling av allergier mot olika matvaror.

Forskarna undersökte hur aktiviteten av en viss typ vita blodkroppar, dendritiska celler, varierade mellan möss som var resistenta mot allergi, och möss om var mottagliga för allergi. Studien omfattade en analys av både mössens mjältar och deras inälvor.

Resultaten visade att de dendritiska cellerna i inälvorna hos de möss som var mottagliga för allergier inte producerade interleukin 12, som är en viktig signalmolekyl i immunsystemet.

– Vi har identifierat en molekyl som är mycket viktig för regleringen av immunförsvaret och som för första gången tydligt representerar en potentiell måltavla för behandling av allergi. Detta ska nu vidare undersökas, säger Claudio Nicoletti som lett studien, i ett pressmeddelande från nyhetstjänsten Eurekalert.

Claudio Nicoletti tror att en möjlig framtida behandling skulle kunna vara att immunisera patienten med det aktuella allergenet, i samband med att man även ger patienten interleukin 12, för att på så vis få den allergiska reaktionen under kontroll.

Journal of allergy and clinical immunology

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev