Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny gen kopplad till risk för alzheimer

Publicerad: 26 Juni 2008, 11:43

Ett nytt genfynd kan leda till nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Det hoppas forskarna bakom en studie som presenteras i morgondagens nummer av tidskriften Cell.


Det är en internationell forskargrupp, knuten till bland annat The Feinstein Institute for Medical Research, i Manhasset, USA, som står bakom fyndet. De har screenat gener som uttrycks ibland annat hippocampus, som tidigt drabbas av atrofi vid alzheimer.

Forskarna identifierade en gen som de kallar CALHM1, som kodar för ett membranprotein - som i sin tur kontrollerar nivåerna av kalciumjoner i cellerna. Proteinet påverkar även nivåerna av beta-amyloid, som bildar plack i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.

En studie av alzheimerpatienter och kontrollpersoner, sammanlagt 3404 personer, visade att en variant, polymorfism, av CALHM1 var starkt kopplad till demenssjukdomen. Genvarianten ökar enligt forskarna beta-amyloidnivåerna genom att påverka cellmembranens genomsläpplighet för kalcium.

Forskarna föreslår att CALHM1 är en komponent i en tidigare okänd familj av jonkanaler i hjärnan, och att varianter av genen är viktiga riskfaktorer för Alzheimers sjukdom. De ser kanalproteinet som en viktig måltavla för nya läkemedel.

Enligt Dagens Nyheter anser forskarna själva att detta är det viktigaste genfyndet när det gäller alzheimer sedan kopplingen mellan gentypen ApoE och sjukdomen upptäcktes 1993.

Cell 2008: 133: 1149–116

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev