Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny generation stentar på väg

Publicerad: 9 Juni 2008, 12:40

Amerikanska forskare hoppas att en ny generation stentar som är beklädda med ett emaljliknande material ska hålla kranskärlen öppna längre än dagens material. Förhoppningen är bland annat att de ska kunna minska behovet av blodförtunnande läkemedel.


Forskare har de senaste 30 åren, då stentar började användas vid behandling av kranskärlssjukdom, sökt efter ett coatingmaterial som kan skydda från allergiska reaktioner mot stentmaterialet och minska risken för att omkringliggande vävnad växer in i stenten och täpper till blodkärlet på nytt.

Enligt den populärvetenskapliga tidskriften Scientific American har det amerikanska bioteknikföretaget MIV Therapeutics börjat använda den keramiska substansen hydroxyapatit, som bland annat finns i tändernas emalj. Enligt företaget kan dessa stentar hålla kärlet öppet lika länge som obehandlade stentar och dessutom minska risken för blodproppsbildande effekt, irritation och inflammation, jämfört med stentar som är täckta med en polymer.

Forskarna hoppas att man med hjälp av de nya stentarna ska kunna minska användningen av blodförtunnande läkemedel bland dessa patienter.

Företaget har nu inlett en studie med 120 patienter för att undersöka hur stenten fungerar. Om den fungerar som planerat har företaget tänkt ansöka om godkännande för den i Europa och därefter i USA.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev