onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny granskning av kvalitetsregister

Publicerad: 17 maj 2013, 13:12

Nu ska ännu en granskning av nationella kvalitetsregister göras för att se hur personuppgifter i hälso- och sjukvården hanteras.


En ny granskning av kvalitetsregistret ska göras för att se hur personuppgifter hanteras i hälso- och sjukvården. Datainspektionen gjorde 2010 en granskning och upptäckte då flera brister som till exempel ofullständig information till patienterna och felaktig användning av uppgifterna.

Syftet med den nya granskningen är att säkerställa att patientuppgifterna som förekommer i registren hanteras på ett säkert sätt.

– Den nya granskningen är ett sätt att följa upp och se vad som hänt och om det fortfarande finns brister. För att bredda vår bild av hur det ser ut, tittar vi inte på samma register som förra gången, säger Victoria Söderqvist, projektansvarig vid Datainspektionen.

De register som nu ska kontrolleras är nationella kvalitetsregister för hjärtintensivvård, ledgångsreumatism hos barn, psykossjukdomar, bröstcancer och infektionssjukdomar.

Datainspektionen valde ut fem register för granskning och frågorna som de ska titta närmare på är nästan samma som förra gången. Några frågor är till exempel hur patienter informeras om registreringen i kvalitetsregistret och om de som rapporterar in uppgifter till registren vet vem som är centralt personuppgiftsansvarig, det vill säga vem som personuppgifterna lämnas ut till.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev