Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny grupp kämpar för bättre villkor

Publicerad: 19 februari 2013, 08:07

På en vecka har en ny grupp ”för sjuksköterskor som har fått nog” fått 2 447 medlemmar.


Enligt beskrivningen är Facebook-gruppen ”Sjuksköterskor ryter ifrån. Nu är det nog” en kamp ”för bättre lön, arbetsmiljö och för en bättre och säkrare vård för patienterna”. På tisdagsmorgonen, precis en vecka efter att Sofie Michanek skapade den slutna gruppen, har 2 447 personer gått med. I den öppna varianten har 593 gillat sidan.

Sofie Michanek, som jobbar på ett av Stockholms akutsjukhus, berättar att hon inte var förberedd på att intresset för sidan skulle bli så stort. Men hon tycker att gruppen fyller en lucka bland andra sjuksköterskeupprop och uppror eftersom den här får med grundutbildade sjuksköterskor och är riktad till alla.

– Jag tror att vårdpersonal söker något som kan ge en gnista hopp i den rådande situationen. Jag försöker vara så aktiv jag bara kan på sidan. Jag tror att det kan bidra till en viss trovärdighet och visar att det här inte är något som kommer att rinna ut i sanden. Jag vill att det här ska bli något stort och bidra till en förändring.

Vad är det som behöver förändras?

– Arbetsmiljön för sjuksköterskor, framför allt. Och med det kommer ju automatiskt att vi bör få tid att ta hand om våra patienter på bästa möjliga sätt. Om vårdpersonalen är stressad och pressad till max är det ju patienterna som direkt blir drabbade. Jag anser att detta går hand i hand med lönerna.

Sofie Michanek menar att det blir svårt att rekrytera personal om inte lönerna stämmer överens med det ansvar och de arbetsuppgifter som sjuksköterskorna har. I slutändan blir det patienten som drabbas.

– En sjuksköterska som inte har hunnit äta eller ens dricka vatten kan inte utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt, säger hon.

Vad gruppen ska göra konkret framöver ska hon bestämma i veckan tillsammans med andra som är involverade i gruppen. Hon ska också träffa Vårdförbundet och hoppas få stöd i arbetet. Det hon i nuläget är mycket kritisk till och vill se förändras är hur vårdfrågorna bollas.

– En sak jag upplever är att många skyller ifrån sig och inte tar ansvar för hur vården ser ut, framför allt politiker, säger hon.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News