söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny infrastrukturmyndighet för vården

Publicerad: 21 mars 2013, 10:49

Foto: Photos.com

De nya personliga hälsokontona kan bli en uppgift för den nya Myndigheten för hälso- och vårdinfrastruktur. I dag lämnar regeringen över förslaget till riksdagen.


Propositionen som regeringen lämnar till riksdagen är ännu inte offentlig men det huvudsakliga innehållet är redan känt. Den nya myndigheten ska inleda sin verksamhet den första januari 2014 och är en ombildning av Apotekens Service AB från aktiebolag till myndighet.

I lagrådsremissen om bildandet av den nya myndigheten skrev regeringen att myndigheten ska ansvara för  samhällsnyttig infrastruktur och informationsdatabaser som ska vara tillgängliga för alla apotek på likvärdiga och icke-diskriminerande villkor . Den nya myndigheten ska också ansvara för den nationella läkemedelsstatistik som Apotekens Service i dag tillhandahåller.

Men den nya myndigheten kommer att få ett större ansvarsområde än Apotekens Service har i dag. En av de nya uppgifterna för Myndigheten för hälso- och vårdinfrastruktur blir att administrera de nya personliga hälsokontona som alla medborgare ska få. Hälsokontot ska vara tillgängligt via inloggning på webben.

Inom kort väntas regeringen presentera den exakta utformningen och innehållet i hälsokontona. Men de väntas bland annat innehålla möjligheten att se sina patientjournaler online.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev