Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny IVF-metod kritiseras

Publicerad: 17 oktober 2016, 14:50

Just nu pågår en sorts kapplöpning mot botten med att skapa barn med dna från tre föräldrar. Det anser forskare som är rädda för att en ny genmetod används alltför lättvindigt med stora risker för barnet som följd.


Ämnen i artikeln:

IVF

Storbritannien har nyligen godkänt en ny IVF-metod. Om modern bär på anlag för så kallad mitokondriell sjukdom kan moderns cellkärna i vissa fall plockas ut och placeras i ett donerat ägg. På så sätt får barnet den arvsmassa som finns i mitokondrierna, som ligger utanför cellkärnan, från donatorn.

Detta dna utgör bara 0,1 procent av den totala arvsmassan, men kan i vissa fall orsaka mycket svåra sjukdomar.

Men metoden är kontroversiell och godkännandet i Storbritannien kom först efter att myndigheterna hade vidtagit en rad juridiska och kliniska försiktighetsåtgärder.

I september blev det känt att ett barn med denna metod, som alltså har dna från tre föräldrar, hade fötts i Mexiko fem månader tidigare. Mamman till den amerikanske pojken bar på en genetisk sjukdom, men befruktningen ägde rum i Mexiko där det inte finns något förbud mot metoden.

Nyheten slogs upp stort med bilder på både barnet och den ansvarige läkaren.

Samtidigt kommer nu rapporter om att metoden börjat användas i Ukraina, ett annat land med svag lagstiftning på området. Men där används den inte som ett sätt att undvika svåra sjukdomar utan för att behandla barnlöshet, om än med oklar effekt.

Amerikanska och brittiska forskare oroas nu över att metoden börjar används alltför lättvindigt i länder med svag lagstiftning.

Marcy Darnovsky, vid US Centre for Genetics and Society, säger till BBC News att de som erbjuder tekniken i dessa länder är ute på mycket hal is. Och att det tycks pågå någon sorts kapplöpning – mot botten.

– De ignorerar pågående policydebatter och utför farliga experiment på mammor och barn. Och det verkar som om de aktivt söker så mycket medial uppmärksamhet som möjligt på vägen ner, säger hon.

I Sverige är mitokondriebyte inte tillåtet. År 2013 konstaterade Statens medicinsk-etiska råd (Smer) att metoden i sig kan vara godtagbar, förutsatt att vi får bättre kunskap om de medicinska riskerna och effekterna.

Dna från tre föräldrar

Mitokondriernas dna utgör cirka 0,1 procent av den totala arvsmassan.

Spermierna innehåller inga mitokondrier, varför mitokondrierna och dess dna enbart ärvs på mödernet.

Det finns ett flertal sjukdomar som beror på förändringar av denna arvsmassa, sjukdomar som i vissa fall kan orsaka stort lidande.

Den nya metoden är en form av genterapi där skadat dna från mitokondrierna byts ut genom att moderns cellkärna sätts in i ett donerat embryo som bär på friska mitokondrier.

Källa: Statens medicinsk-etiska råd, med flera.

JOHAN NILSSON/TT

Ämnen i artikeln:

IVF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev