Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny karriärväg inom Apoteket AB ska hejda kompetensflykt

Publicerad: 8 juni 2010, 08:06

Ny karriärväg inom Apoteket AB ska hejda kompetensflykt

Foto: Illustration: Elin Brander

Intresset är stort för Apoteket AB:s nya expertkarriär för apotekare. Ett hundratal kandidater har sökt till de tiotalet spjutspetsplatserna som terapiområdesexpert.


Apoteket AB rullar just nu ut en ny karriärväg för apotekare.

Tidigare har chefstjänster varit i stort sett enda vägen framåt och uppåt inom företaget, men nu blir det även möjligt att avancera genom att vässa sin farmaceutiska expertis. Och det är uppenbarligen mycket uppskattat.

Monica Hagman, chef för enheten hälsa och farmaci inom Apoteket AB, vittnar om ett mycket stort intresse för de utannonserade nya tjänsterna som skulle tillsättas under maj.

– Ungefär 100 personer har sökt tjänsterna som terapiområdesexperter. Det är såväl externa som interna kandidater, berättar hon.

Terapiområdesexperterna tillhör elitstyrkan på den nyinrättade karriärstegen i tre nivåer. De ska ha en sådan spjutspetskompetens att de kan ansvara för faktagranskning av företagets informationsmaterial, klara av de allra mest komplicerade läkemedelsproblem som kunderna kan ha och även kommentera larmrapporter i media.

Tanken är att Apoteket AB ska ha en sådan expert per sjukdomsområde. Hur många experter och områden det blir är inte riktigt klart utan anpassas mycket efter kompetensen hos dem som anställs.
Monica Hagman tror dock på ett tiotal.

– Klart är att vi kommer att ha apotekare med ansvar för de stora folksjukdomarna som hjärt-kärlsjuklighet, cancer, astma och allergi, diabetes och övervikt samt psykisk ohälsa, säger Monica Hagman.

Karriärsnäppen under består av det som kallas basapotekare och specialistapotekare. De förra är en lokal experttillgång ute på apotek, ett stöd i det dagliga arbetet och någon för övrig apotekspersonal att fråga, medan de senare är en regional toppkompetens.

Apoteket AB räknar med att till största delen internrekrytera dessa tjänster.

Till hösten ska samtliga experter finnas på plats och det är kunderna, anser Monica Hagman, som blir de stora vinnarna genom en tryggare och säkrare läkemedelsbehandling.

Hon sticker dock inte under stol med att satsningen förhoppningsvis ska ge en konkurrensfördel gentemot andra apoteksaktörer och hindra kompetensflykt från företaget.

– Vi hoppas förstås att vi genom detta ska ses som en attraktiv arbetsgivare, säger Monica Hagman.

Så här anser några av de andra kedjorna om Apoteket AB:s satsning på en expertkarriär för apotekare:

Annika Svedberg, farmaci- och kvalitetsansvarig på Apotek Hjärtat:
– Det är väldigt positivt att Apoteket äntligen satsar på apotekarna. Tidigare har de centraliserat mycket av dessa expertfunktioner till huvudkontoret, men nu får de personer med expertkompetens som även kan kunderna.

Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel:
– Det är svårt för mig att ha en uppfattning om satsningen, men generellt har deras användning av apotekare ute på apotek varit snål så det är bra att de satsar. Det har funnits specialisttjänster så som allmänfarmaceutisk specialist, ett kvalificerat stöd i den dagliga driften, men främsta karriär­väg har varit att bli chef.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev