Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny kommunakut ska hjälpa Stockholm

Publicerad: 18 november 2003, 13:11

Regeringen lovar att inrätta en kommunakut, men endast för att ge pengar till Stockholms läns landsting och bara på vissa villkor. Inga andra landsting är aktuella för statlig nödhjälp.


Kommunminister Lars-Erik Lövdén vill ge Stockholms läns landsting ett statligt bidrag. Bidraget villkoras av att Stockholms läns landsting lyckas göra "nödvändiga omstruktureringar" och att budgeten är i balans.   Räcker det med att lägga en budget i balans eller måste den följas under ett år också?  - Där kommer regeringen att återkomma med information, säger Ulrika Borg, pressekreterare hos Lars-Erik Lövdén.  Rör det sig om en klumpsumma?

- Det är inte heller något vi kan säga i nuläget.  När kommer besked om hur stor summa det är?

- Det kan jag inte heller svara på ännu.  Kan det bli aktuellt att göra liknande uppgörelser med fler landsting?

- Stockholms läns landsting befinner sig i en extrem ekonomisk situation och därför är man beredd att göra en engångsinsats där. Det finns nu inga planer på att göra det i andra landsting, säger Ulrika Borg.  Många tuffa beslut framöver  Uppgörelsen kommer att likna den som fyra landsting tidigare haft med den så kallade kommunakuten. 1999 skrev landstingen i Dalarna, Norrbotten, Värmland och Västernorrland avtal med staten, där de skulle få vissa klumpsummor om de lyckades sänka sina kostnader och ha bokslut i balans senast 2002.   Endast Norrbotten och Värmland lyckades dock med detta, så pengarna till Dalarna och Västernorrland frös inne.  Dag Larsson (s), biträdande finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, vill ha mer besked om eventuella bidrag från staten.  - Vi har försökt att få besked från regeringen under mycket lång tid, säger han.  Vad blir svaren när ni frågar?

- "Visa att ni får kontroll på kostnadsutvecklingen." Det är ett väldigt vanligt svar.  Tycker du att ni har visat det om budgeten beslutas i fullmäktige?

- Det finns flera steg i detta. Ett handlar om fullmäktigebeslutet. Ett annat om vi kan leva upp till de beslut som finns. Det finns en planerad rationalisering på Huddinge och Karolinska som motsvarar en halv miljard. Det handlar om i fall vi orkar hålla beslutet och genomföra det när det blir mer konkret längre fram.

Finns det tveksamheter kring om ni orkar hålla det?  - Det finns det säkert. Vi har ett mandats övervikt i fullmäktige. Det är många tuffa beslut som kommer framöver, säger Dag Larsson.  I riksdagen i förra veckan beskrev Lars-Erik Lövdén intäkterna från trängselavgifterna, som införs i Stockholm från och med 2005, som ett ekonomiskt tillskott till regionen. Det får Dag Larsson att vilja "skaka på huvudet".  Redan då beslutet togs i kommunfullmäktige i juni i år slogs det fast att ett överskott ska gå till lokaltrafiken, alltså landstingsägda SL. Enligt tjänstemän i Stockholms stadshus är pengarna öronmärkta för SL, och kan inte betraktas som ett allmänt tillskott till landstingets verksamheter, som exempelvis sjukvården.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev