Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny koordinator matchar nyanlända

Publicerad: 12 maj 2017, 08:37

Sveriges Farmaceuters andre vice ordförande Claes Jagensjö ska anställa en ny koordinator som matchar nyanlända farmaceuter mot arbetsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Arbetsförmedlingen skjuter till 730 000 till för att hjälpa nyanlända till rätt jobb. Pengarna ska bland annat finansiera en arbetsmarknadskoordinator som ska stödja nyanlända farmaceuters etablering på den svenska arbetsmarknaden.

– I dag finns en stor efterfrågan på apotekare och receptarier, samtidigt som många farmaceuter från utomeuropeiska länder går arbetslösa. Vi vill föra dem närmare arbetsmarknaden genom vägledning och rådgivning för att komma närmare en svensk legitimation och arbete, säger Claes Jagensjö.

Enligt en enkät från Sveriges Farmaceuter efterfrågar nyanlända mer nätverkande, studiebesök och annat stöd att komma i kontakt med arbetsgivare. Sedan tidigare finns nätverket Farmaceutkompis som skapar kontakter mellan nyanlända och etablerade farmaceuter.

– Det nätverket kompletterar vi nu med en koordinator, säger Claes Jagensjö.

Inom några veckor blir det klart vem den nya koordinatorn är. Enligt Claes Jagensjö finns flera utmaningar, när det gäller att matcha sig rätt, så ett ökat stöd behövs, betonar han.

– Huvuddelen av de nyanlända farmaceuterna har arbetat på apotek, visar en enkät som vi har gjort. En fjärdedel har dock i första hand erfarenhet från läkemedelsbolag. Lika många vill arbeta i denna typ av verksamhet. Det gäller att få till en bra matchning mellan arbetserfarenhet, efterfrågan på arbetskraft och de sökandes egna framtidsplaner. Därför planerar vi att ha utbildningar i hur arbetsmarknaden ser ut och fungerar inom apotek, myndigheter och industri.

Sveriges Farmaceuter vill också hitta nya vägar till kontakt med nyanlända farmaceuter, som inte är med i Farmaceutkompis. Claes Jagensjö uppskattar att det finns drygt 600 nyanlända apotekare och andra farmaceuter.

Vad sker härnäst?

– På grund av reglerna för främjandemedel är det bråttom att komma igång med projektet eftersom projektet ska vara genomfört under 2017. Jag kommer från den här veckan att starta med planering av projektet för att under sommaren lämna över till en nyrekryterad koordinator, som ska driva projektet under resten av 2017.

MARTIN WALLSTRÖM

Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev