Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny lag hjälper inte asylsökande läkare att få jobb i Sverige

Publicerad: 26 november 2008, 10:33

En just klubbad lag ska underlätta för asylsökande att få arbets- och uppehållstillstånd. Men lagen fungerar inte för legitimerad vårdpersonal.


– Det här är ett jättedilemma. En av tankarna med den nya lagstiftningen är att man ska kunna använda sig av den arbetskraft som redan finns här, säger riksdagsledamoten Mikaela Valtersson, ekonomisk talesperson för miljöpartiet.

Den 12 november beslutade riksdagen att en ny lag om arbetskraftsinvandring ska införas. Den börjar gälla den 15 december i år.

Lagen gör det möjligt för företag att själva rekrytera personal från tredje land, länder utanför EU och EES-området. Lagen gör det även möjligt för asylsökande att söka arbetstillstånd vilket kan leda till uppehållstillstånd om de har en arbetsgivare som vill anställa dem.

Men den nya lagen hjälper inte asylsökande vårdpersonal med yrken som kräver svensk legitimation.

Löfte om jobb en nyckel till uppehållstillstånd

» Asylsökande med löfte om anställning kan med en ny lag få arbets- och uppehållstillstånd.
» Asylsökande vårdpersonal får inte löfte om anställning då arbetsgivarna inte anställer någon utan svensk sjukvårdslegitimation.
» Bara de med arbets- och uppehållstillstånd får gå den kompletterande utbildning som krävs för svensk vårdlegitimation

Den 35-årige narkosläkaren Ali Hussein Abd Al Saada kom som asylsökande till Gällivare från Irak för 15 månader sedan. Enligt den nya lagen kan asylsökande som han söka jobb i Sverige och därmed få arbets- och uppehållstillstånd.

– Jag har sökt arbete under hela den tid jag varit här men det går inte att få. Ingen kan anställa mig eftersom jag saknar svensk läkarlegitimation. Svensk läkarlegitimation kan jag först ansöka om efter att jag har fått uppehållstillstånd, säger han.

Hade valt annat land om han vetat
Men för att få uppehållstillstånd av Migrationsverket krävs att han får löfte om jobb av en arbetsgivare. Och det löftet får han inte eftersom han saknar – just det – svensk läkarlegitimation.

– Reglerna gör det omöjligt att själv komma hit från tredje land och söka arbete inom vården. Det innebär att Sverige går miste om kompetent och duktig personal, säger Ali Hussein Abd Al Saada.

Han berättar att länder som USA och Storbritannien ger läkare sin legitimation före uppehållstillståndet. Ali Hussein Abd Al Saada har nu fått avslag på sin asylansökan och väntar på beslut från Migrationsdomstolen.

– Om jag hade vetat att det var så krångliga regler här hade jag sökt asyl i ett annat land.

”Skapar ett moment 22”
Enligt utredare Leif Lindberg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är det fullt möjligt att något landsting skulle vilja anställa Ali Hussein Abd Al Saada.

– Lagen skapar ett moment 22. Ingen kan anställa honom eftersom han inte har svensk läkarlegitimation.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev