Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny lag om tvångsvård föreslås

Publicerad: 3 april 2012, 09:17

Lagen om psykiatrisk tvångsvård och Lagen om rättspsykiatrisk vård ska rivas upp, enligt Psykiatrilagsutredningen som presenterades i dag.


I översynen som lämnades över till socialminister Göran Hägglund på tisdagen föreslås att LPT och LRV, Lagen om psykiatrisk tvångsvård och Lagen om rättspsykiatrisk vård, ska upphävas och att en ny lag som omfattar all psykiatrisk tvångsvård ska inrättas.

Utredningen föreslår att formuleringen om de grundläggande förutsättningarna för tvångsvård ska ändras från kravet på att en person ska ha ett  oundgängligt behov  av psykvård till att behovet ska vara  påtagligt . Det nuvarande undantaget som säger att tvångsvård inte får ges om personen enbart har en utvecklingsstörning ska tas bort enligt förslaget för att bland andra personer med autismstörningar ska kunna omfattas av lagen.

Utredaren, kammarrättslagmannen Jerry Eriksson, vill att det i den nya lagen tydligt ska stå vilka tvångsåtgärder som får användas. Bland annat ska en patient kunna avskiljas när det är nödvändigt för patientens egen vård. Möjligheten att spänna fast någon med anordningar som liknar fastspänning i säng eller mobilt bälte ska tas bort. Det ska också finnas en särskild nämnd som ska kunna ge tillstånd till andra åtgärder i undantagsfall.

Rättspsykiatrisk vård ska avskaffas som möjlig påföljd i domstol. Tillräknelighet ska återinföras som krav för att något ska kunna räknas som brott, är någon allvarligt psykiskt störd kan inte längre en handling vara ett brott. I de fallen där misstänkta gärningsmän kan överlämnas till psykiatrisk tvångsvård bör det ske omedelbart och vården ska kunna fortsätta vid behov även när någon döms till fängelse.

Läs hela utredningen:

Psykiatrin och lagen del 1

Psykiatrin och lagen del 2

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev