Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny lag ska ge personal bättre skydd vid smitta

Publicerad: 6 April 2004, 11:26

Den nya smittskyddslagen, som väntas träda i kraft den 1juli, kan ge ett starkare skydd för vårdpersonal som smittas av multiresistenta bakterier ijobbet.


Ämnen i artikeln:

Multiresistens

I den reviderade smittskyddslagen väntas meticillinresistenta gula stafylokocker, MRSA, klassas som en allmänfarlig sjukdom. Det kan ge personal som smittas med multiresistenta bakterier en starkare ställning gentemot arbetsgivaren. Den som bär på smitta kan då stängas av från sitt arbete med så kallad smittbärarpenning.   Hygienöverläkaren i Landstinget i Östergötland, Barbro Isaksson, tror att den nya lagen kunde ha varit till hjälp för undersköterskan Chrisleine Axelsson som uppmärksammades stort i medierna i förra veckan.   Chrisleine Axelsson sades upp från sitt jobb som undersköterska på ett privat äldreboende i Östergötland därför att hon bär på MRSA-bakterier. Men när Östgöta Correspondenten skrev om hennes fall tog det privata vårdföretaget Svensk Äldreomsorg snabbt tillbaka uppsägningen. Sedan smittan upptäcktes för ett år sedan har Chrisleine Axelsson varit sjukskriven, trots att hon numera inte har några symtom.

Uppsägningen togs tillbaka  Chrisleine Axelsson hävdar att hon måste ha smittats i jobbet, där hon vårdat smittade boende. Men det anser inte arbetsgivaren vara bevisat.  - Vi hade inte ens arbetskläder på jobbet, utan använde våra egna kläder. Jag hade inte heller tillräcklig kunskap om hur lätt det smittade, säger Chrisleine Axelsson.   I förra veckan kallades hon till samtal med sin arbetsgivare, som konstaterade att hon inte kan jobba med patienter så länge hon bär på MRSA. Chrisleine Axelsson är besvärsfri, men har troligen ett livslångt bärarskap av bakterien. Något annat arbete fanns inte inom vårdföretaget och därför skulle hon sägas upp.   Efter ett par dagar gick företaget ut med ett pressmeddelande om att man "agerat förhastat". Uppsägningen togs tillbaka, och företaget ska försöka omplacera Chrisleine Axelsson.  - Men det betyder inte så mycket för mig. Jag kan inte komma tillbaka till mitt jobb i vården, så jag tycker att de borde stå för en annan utbildning åt mig, säger hon.  På fackförbundet Kommunal har man inte hört talas om något annat fall där vårdpersonal riskerat uppsägning för att de varit smittbärande. Fackförbundet godkände inte heller uppsägningen av Chrisleine Axelsson.  Inte heller Vårdförbundet har hört talas om något liknande.  - Det kan inte komma som en överraskning för ett vårdföretag att personal kan smittas. Sådant måste man kunna lösa. Arbetsgivaren har till exempel en omplaceringsskyldighet, säger Kristina Malm Janson på Vårdförbundet.  I Östergötland finns flera äldreboenden med MRSA-smittade patienter. Barbro Isaksson är orolig för att uppståndelsen kring det här fallet ska skrämma vårdpersonal och personer som vill börja jobba i vården.  - Det finns en risk att personalen inte vill gå in till en patient med MRSA-smitta. Vi måste kunna ta hand om alla, både med hiv och med resistenta bakterier, säger hon.

Cecilia Bohlin

Ämnen i artikeln:

Multiresistens

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev