Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny lag ska stävja opioidmissbruk i USA

Publicerad: 15 juli 2016, 09:59

Foto: Thinkstock

Den amerikanska senaten har röstat igenom ett lagförslag för att minska missbruket av opioider. Men förslaget har fått kritik.


År 2014 avled 28 000 amerikaner på grund av överdos av opioider och nära två miljoner amerikaner uppges ha missbrukat receptbelagda smärtstillande läkemedel samma år.

Nu har den amerikanska senaten antagit en proposition som syftar till att minska de utbredda problemen med missbruk – både av förskrivna läkemedel och av olagliga preparat.

Lagförslaget möjliggör federala anslag till stater som vill bekämpa narkotikaberoende. Det kan handla om utbildning, behandling eller program för tillgång till substitutionsläkemedel.

När senaten röstade om förslaget fick ja-sidan en mycket klar majoritet – 92 röster för och 2 röster mot.

Men förslaget har mött kritik.

New York Times ledarsida skrev tidigare i veckan, redan innan förslaget hade röstats igenom, att lagen kommer att bli mycket mindre effektiv i att rädda liv än vad den borde bli. Tidningen påpekar att lagen möjliggör federala bidrag till stater för program för behandling av missbruk. ”Men den innehåller inte ett öre för att stöjda de initiativen”.

De som är mer positiva till lagen hoppas på att pengar för att bekämpa missbruk ska anslås senare som en följd av den nya lagen som nu väntar på att godkännas av president Barack Obama.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev