Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny lag stoppar olaglig handel med läkemedel

Publicerad: 7 mars 2006, 12:25

Ett kryphål i lagen har gjort att den olagliga handeln med läkemedel på internet hittills har kunnat pågå i stort sett ostört. Men nu är hålet på väg att täppas till.


Polis och åklagare har stått handfallna inför handeln med läkemedel på nätet. Läkemedelsverket har under de senaste åren polisanmält 17 fall där myndigheten har bedömt att olaglig handel har förekommit. Inte något av dessa fall har lett till åtal.

Den viktigaste förklaringen är att lagstiftningen hittills har varit bristfällig. Den aktuella paragrafen i lagen om handel med läkemedel hänvisar till en förordning som upphävdes redan i början av 1990-talet. Konsekvensen har blivit att det inte funnits någon tydlig lagstiftning kring vilka medel som omfattas av det svenska läkemedelsmonopolet och alltså endast får säljas av Apoteket AB. Därmed har åklagare inte ansett det vara lönt att väcka åtal mot dem som misstänks för olaglig handel på internet.

Meningslöst att åtala  - Jag åtalar inte för dessa brott, det är inte lönt. Om man ska nå framgång i brottmål kan man inte hålla på med lagstiftning som är upphävd, säger Gunnar Fjæstad, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Han har under de senaste åren haft ett 20-tal fall av olaglig handel med läkemedel på nätet på sitt bord utan att väcka åtal.   Men nu talar allt för att fler personer som sysslar med olaglig näthandel kommer att hamna i domstol. I regeringens proposition Ändringar i läkemedelslagstiftningen, som lämnades till riksdagen i januari, finns ett förslag som skulle täppa till dagens kryphål för den olagliga näthandeln.

- De nya reglerna innebär att det fortsättningsvis ska vara lätt att avgöra om ett preparat omfattas av monopolet eller inte, så det bekymret är borta. Om man får tag på dem som säljer läkemedlen ska det tidigare problemet att få dem lagförda vara borta, säger Tomas Forenius, kansliråd vid socialdepartementet.

Kritiseras för passivitet  Inom Läkemedelsverket har det funnits ett stort missnöje med dagens lagstiftning och med att polis och åklagare varit alltför passiva i arbetet mot läkemedelshandeln på internet. Men professor Björn Beermann gör bedömningen att en lagändring skulle effektivisera myndighetens kamp mot den olagliga näthandeln avsevärt.

- Om man nu får ett lagstöd för att sätta åt näthandlarna så vore det mycket anmärkningsvärt om polis och åklagare inte också gör det, säger Björn Beermann.

Ändringarna i lagstiftningen har ännu inte behandlats av riksdagen, men väntas träda i kraft den 1 maj. Direkt därefter planerar Läkemedelsverket att inleda en offensiv mot näthandlarna. Bland annat ska myndigheten åter ta upp de fall som med dagens lagar inte har lett till åtal.

Drivs inte många av de här sajterna från utlandet?

- Det här är i alla fall ett viktigt steg på vägen. Det finns flera svenska sajter också, säger Björn Beermann.

Maxstraffet för olaglig handel på internet med läkemedel som inte är narkotikaklassade är fängelse i högst ett år. Kammaråklagare Gunnar Fjæstad hoppas att lagstiftaren ska gå vidare och även skärpa straffskalan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev