Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny landstingsdirektör positiv till NKS-modell

Publicerad: 2 december 2016, 12:11

Stockholms nya landstingsdirektör Malin Frenning vill göra en skillnad.

Foto: Fredrik Persson

SLL:s nya landstingsdirektör Malin Frenning gjorde i går sin första dag på jobbet. Med ett förflutet från telekomjätten Telia ser hon flera likheter mellan landstingsvärlden och näringslivet.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Nytillträdda Malin Frenning var tidigare vd för Telia Sverige och rivstartade karriären som landstingsdirektör på torsdagen med ett ledningsmöte på morgonen. Att hon saknar tidigare erfarenhet från hälso- och sjukvården ser hon inte som ett problem.

– Faktum är att landstinget är mer likt näringslivet än vad många kanske tror. Här räknas att göra det bra för invånarna, och jag har arbetat mycket med kundrelationer tidigare så det är inte så stor skillnad. Sedan handlar det också mycket om ekonomiska resultat och om ledarskap, både här och i näringslivet, säger hon.

Stockholms läns landsting, SLL, är ett av sju landsting som räknar med att gå back i år. För Stockholms del handlar det om drygt en halv miljard kronor i förlust, som bland annat hänger ihop med investeringar som görs för framtiden. Målet är förstås att ekonomin ska vara i balans.

– Att skapa en samhällsnytta på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt är ett av mina uppdrag. Det skiljer sig inte så mycket från därifrån jag kommer heller, för där måste man också se till att kostymen passar när kostnader går upp eller ned, säger Malin Frenning.

Ett slukhål är Nya Karolinska i Solna, som fått kritik inte bara för olika tilläggsavtal som kostat landstinget miljarder utan också för en verksamhetsmodell med teman och patientflöden som inte alla gillar. Men det finns även läkare, sjuksköterskor och professorer som på senare tid öppet har försvarat modellen.

– Jag är otroligt glad över att NKS börjar tas i drift och att de första inflyttningarna har gått bra. Även om jag inte har full kontroll på verksamhetsmodellen på NKS ännu, tycker jag att det finns en logik i den förändring som sker att man sätter patienten först och samlar vården kring den, säger Malin Frenning och fortsätter:

– Även om det finns en styrelse i NKS så kommer jag att vara aktiv i det arbetet framöver, att man samlas kring patienten och följer patienten genom vården.

Hon kallar sin ledarstil för tydlig och synlig, och säger att det är viktigt att alla i verksamheten förstår helheten och landstingets visioner.

– Här är det väldigt tydligt kring framtidens hälso- och sjukvård, men också kring kollektivtrafiken och de investeringar och satsningar som vi gör. Alla har sin roll inom SLL och är en del av det här, och det ska man också känna. Mitt uppdrag är mycket att kommunicera helheten så att alla förstår vart vi är på väg, för då är det oftast också roligare att gå till jobbet, säger Malin Frenning.

De senaste månaderna har hon själv suttit i skolbänken och varit med under möten som landstinget haft för att lyssna och lära – något som hon tänker fortsätta att göra.

– Som helt ny på jobbet kommer jag att ägna mig åt att var ute i verksamheten och lyssna av. Det finns mycket kompetens inom organisationen, och jag har inte expertkunskap inom hälso- och sjukvården och kollektivtrafik, säger Malin Frenning och fortsätter:

– Jag ser framför mig att jag kommer att besöka både delar inom vården och inom kollektivtrafiken. Det är inget konstigt för min del, jag har tidigare i mitt jobb som vd för Telia Sverige suttit i kundtjänst och varit med och grävt fiber ute i gatan. Det är viktigt att förstå och lyssna in hur vi arbetar i alla delar av organisationen. Jag hoppas att jag kan få vara med och köra tunnelbanetåg! säger hon.

Vilka utmaningar ser du framöver?

– Vi gör stora förändringar både på kollektivtrafiksidan och i hälso- och sjukvården, och det är klart att då måste man också modernisera och utveckla andra delar. Självklart finns även en ekonomisk utmaning som jag ser framemot att få jobba med, säger Malin Frenning.

Vad lockade dig att tacka ja till jobbet?

– Möjligheten att få leda om- och utbyggnaden av hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken. Jag vill gärna vara i en miljö där jag kan göra skillnad och göra det lite enklare och bättre för oss alla, säger Malin Frenning.

Relaterat material

Flera ger sitt stöd till NKS nya modell

NKS verksamhetsmodell liknar ingenting annat

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev