Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny malariabehandling gav revolutionerande resultat

Publicerad: 5 november 2007, 16:00

En ny studie från svenska forskare visar att en kombination av två malarialäkemedel kan minska barnadödligheten i sjukdomen markant.


Kombinationsbehandling av malaria med två läkemedel, varav ett baserat på artemisinin, en substans som har sitt ursprung i den kinesiska folkmedicinen, infördes 2003 på bred front på ön Zanzibar, en provins i Tanzania.

 Behandlingen erbjuds gratis till alla patienter med okomplicerad malaria på Zanzibar. 2006 började man på ön dessutom distribuera nät som impregnerats med långverkande insektsmedel till allmänheten.

I dag presenteras de första resultaten från behandlingsprogrammet i en artikel i den medicinska tidskriften  PLoS Medicine. Enligt resultaten hade förekomsten av malariaassocierad sjukdom minskat med 77 procent två år efter införandet av läkemedelsbehandlingen. Distributionen av insektsnät minskade förekomsten framför allt vad gäller barn under fem år.

 - ­ Vi räknar med att barnadödligheten kopplad till malaria nu kan halveras i världen. Det är helt revolutionerande siffror och något man länge trott skulle vara omöjligt, säger Anders Björkman, professor vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.                      PLoS Medicine Vol. 4, No. 11

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News