Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny marknad kan ge större behov av apotekstekniker

Publicerad: 18 Juni 2008, 12:03

Behovet av apotekstekniker kommer att öka ytterligare när Apoteket avregleras. Apoteket efterlyser en nationell plan för utbildning av yrkesgruppen.


I Sverige utbildas bara runt 200 apotekstekniker årligen, som regel inom ramen för kvalificerade yrkesutbildningar, KY. Men eftersom Apoteket AB står inför märkbara pensionsavgångar bland apoteksteknikerna de närmaste åren är efterfrågan på nyutbildade stor. Och den lär inte minska i och med avregleringen.

De privata aktörer som då planerar att öppna apotek kommer, sannolikt, att i högre utsträckning efterfråga apotekstekniker.

– Vi ser den utvecklingen i andra länder. Företagen satsar i första hand på den personalgrupp som är minst kostsam för dem, säger Örjan Björnsson, ­tidigare chef för Apoteket AB:s ledningskansli, och som ansvarade för företagets yttrande över apoteksutredningen tidigare i år.

Stor grupp på apoteken

I remissvaret påpekar Apoteket att apoteksteknikerna inte uppmärksammas alls i utredningen, trots att de utgör en stor del, runt 30 procent, av medarbetarna på apoteken. Företaget efterlyser också en nationell plan för utbildningen av apotekstekniker.

Apoteksutredningen föreslår att receptfria läkemedel även ska få säljas utanför apoteken, i dagligvaruhandel och på varuhus. För detta ska det inte krävas någon särskild kompetens. Personalen får därför heller inte ge några råd till kunderna utan bara läsa upp vad som står på preparatens bipacksedel.

I apoteks­utredningen sägs att enbart legitimerad personal ska få ge råd utanför apotek. Men apoteksutredaren Lars Reje vill även öppna för att det i framtiden ska ges möjlighet för detaljhandeln att ge råd om de receptfria läkemedel som de får sälja. I så fall krävs att någon med kompetens gör detta, exempelvis apotekstekniker.

– Det är ett av de utredningsförslag som jag skickade med till regeringen som jag tycker att man ska titta vidare på, men som låg utanför direktivet, säger Lars Reje.

En sådan utveckling skulle ytterligare öka behovet av apotekstekniker, som alltså skulle kunna bredda sin arbetsmarknad även till detaljhandeln.

– En sådan utveckling skulle verkligen öppna för apoteksteknikerna som yrkesgrupp. Vi från Farmaciförbundet anser att det är fel att släppa den receptfria försäljningen till detaljhandeln utan att det finns rådgivning, säger Carina Jansson, ordförande för Farmaciförbundet.

Kan inte bekosta praktik

Farmaciförbundet, liksom Apoteket, ser även problem i själva utbildningen när yrkesgruppen i framtiden får en breddad arbetsmarknad.

– Frågan är hur man ska göra med praktikplatser. Apoteket AB kan inte ensamt ställa upp och bekosta detta när teknikerna sedan går till andra arbets­givare, säger Örjan Björnsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev