Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny metod för cellprov ger fler upptäckter av cancerfall

Publicerad: 10 september 2007, 13:05

En förfinad metod att undersöka cellförändringar kan göra att färre kvinnor drabbas av livmodershalscancer. Det visar en ny studie från forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.


I den nya metoden blandas cellprovets innehåll i en vätskelösning i stället för att strykas ut på en glasskiva för analys. Lösningen bearbetas i apparatur som gör att den blir renare och lättare att analysera.

– Efter bearbetningen innehåller analysmaterialet i princip bara de epitelceller som är intressanta i sammanhanget, säger Björn Strander, överläkare vid onkologiskt centrum, Västra sjukvårdsregionen och huvudförfattare till studien.

Studien omfattade 13 484 kvinnor som genomgått cellprovstagning vid fem vårdenheter i Göteborgsområdet. Kvinnorna slumpades till att få cellprov som analyserades med den traditionella metoden eller den nya. Omkring 50 procent fler kvinnor med allvarliga förändringar återfanns bland kvinnorna vars prover analyserats med den vätskebaserade tekniken.

– Om cellförändringar hos en kvinna missas vid ett provtillfälle finns oftast fler chanser att hitta dem, eftersom de utvecklas långsamt. Men resultatet av studien talar för att fler cancerfall kan förhindras om vi börjar använda den här känsligare metoden. Man räknar med att 15-20 procent av livmoderhalscancerfallen beror på brister i känsligheten hos analysutrustningen, säger Björn Strander.                 Publicerad online i Cancer Cytopathology Publicerad online i Cancer Cytopathology

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News