Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny metod ger hopp om att kunna bota Alzheimers sjukdom

Publicerad: 17 Juli 2007, 14:15

En kombination av stamcellstransplantation och läkemedel kan i framtiden bli ett botemedel mot Alzheimers sjukdom. Det visar en studie som publiceras i dag.


Studien, som gjorts på möss, visar att nya nervceller bildas när en stamcellstransplantation kombineras med behandling med läkemedlet Fenserin.
Bakom studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Pnas, står forskare vid Karolinska institutet och University of Central Florida.

Idag finns bara bromsmediciner mot alzheimer, men den nya upptäckten visar att det faktiskt är möjligt att vända sjukdomen, genom att de nervceller i hjärnan som förtvinar kan ersättas av nya.
– Det visar på en ny princip. Man har fokuserat mycket på att hitta läkemedel och så har man sagt att det här med transplantation är något som ligger i framtiden. Men det här visar att det finns möjligheter att genom en kombination skapa nya nervceller, säger Agneta Nordberg, professor vid institutionen för neurobiologi på Karolinska institutet och chef för det svenska forskarteamet, till TT.

Metoden kan i första hand vara aktuell för yngre patienter med tidig alzheimer. Detta eftersom stamcellstransplantationer i hjärnan alltid kommer att vara ett komplicerat ingrepp, skriver DN.
– Det är inte realistiskt för de flesta äldre, säger Agneta Nordberg till tidningen.

Läs fler artiklar på området:

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev