lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny metod identifierar livskraftiga embryon

Publicerad: 14 maj 2008, 11:14

Forskare i Australien och Grekland har hittat en ny metod som kan göra det lättare att identifiera embryon som kan ge upphov till barn vid IVF-behandling.

Ämnen i artikeln:

IVF

48 kvinnor som genomgick IVF-behandling vid ett grekiskt sjukhus rekryterades till studien, som nu publicerats online av tidskriften Human Reproduction.

Fem dagar efter att kvinnornas ägg befruktats i provröret tog forskarna ut celler från embryot för DNA-analys, innan embryot återfördes till kvinnan. Inga tecken på att biopsin påverkade embryot negativt kunde ses i studien.

Samtliga 48 kvinnor fick ett eller flera embryon återförda. 25 blev gravida som ett resultat av behandlingen och totalt 37 barn föddes.

När barnen var födda togs blod från navelsträngen eller celler från kinden. Forskarna tog DNA-fingeravtryck på proverna, som matchades med det DNA som tidigare tagits från embryona.

Därigenom kunde man fastslå vilket embryo som blev vilket barn.

Forskarna studerade sedan vilka gener som uttrycktes av de livskraftiga embryona. Vissa gener har redan kunnat identifieras, men forskarna tror att man framöver kommer att kunna identifiera ett mindre antal gener som kan användas för att förutspå ett embryos möjlighet att utvecklas till ett barn.

- Möjligheten att välja det mest livskraftiga embryot för överföring kommer att revolutionera IVF-behandlingen, inte bara genom att öka andelen som blir gravida utan också genom att förhindra graviditeter med fler än ett foster och de komplikationer som det innebär, säger Gayle Jones, forskare vid Monash Immunology and Stem Cell Laboratories och en av författarna till studien, i ett pressmeddelande.

Human Reproduction online: 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev