Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny modell sätter ansikte på Vårdförbundets nominerade

Publicerad: 17 februari 2014, 14:57

Sista chansen att nominera kandidater inför Vårdförbundets kongress har gått. I år får ombuden en annorlunda möjlighet att bekanta sig med de nominerade på kongressen.


Sineva Ribeiro är ensam nominerad till Vårdförbundets ordförandepost, som hon sitter på sedan förra kongressen, 2011.

Till de två posterna som vice ordförande finns fem personer för valberedningen att välja mellan. Pia Arndorff, Skåne, vill fortsätta medan Anna Andersson slutar. Övriga aspiranter är Ann Johansson, Stockholm; Jane Stegring, Stockholm; Katarina Johansson, Norrbotten och Johan Larson, Västerbotten.

Johan Larsson är för närvarande den enda mannen i styrelsen.

Till övriga åtta styrelseplatser finns det gott om namn att välja bland för valberedningen som presenterar sin nomineringslista den 6 mars.

Vårdförbundets kongress pågår 5-8 maj i Stockholm.

I år planeras ett nytt upplägg. I stället för att ombuden talar för sina frågor i talarstolen i vanlig ordning, byggs det upp så kallade åsiktstorg där ämnesområdet presenteras och ombuden kan ställa frågor innan ärendet går vidare, först till en typ av utskottsbehandling och sedan till omröstning.

– Det är en flerstegsmodell som även valberedningen tänkt att följa  för dem som nominerats till förtroendeposter, säger Stefan Lundberg,  anställd på Vårdförbundet och sekreterare i valberedningen.

– Det är inte bestämt exakt hur, men ett antal nominerade i taget  kommer att finnas tillgängliga för frågor och diskussion – inte bara de  som är valberedningens förslag utan alla nominerade kandidater. Det ger  de 190 ombuden en bättre uppfattning om vilka de röstar på.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev