söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny mötesplats samlar patientföreningar

Publicerad: 17 maj 2019, 12:51

Foto: Mostphotos

I dag går Fokus Patient av stapeln – ett nytt initiativ som hoppas få patientföreningar i Sverige att samarbeta i gemensamma frågor.


Fyra scener på Nackastrandsmässan hålls under dagen varma av talare från bland annat patientföreningar, vården och politiken. Huvudämnena som programpunkterna är fem till antalet: tillgänglighet, säkerhet och kvalitet, bemötande och inflytande. Allt ur patientens synvinkel.

– Det är ett stort antal och en väldigt bredd, vilket vi som arrangerar tycker är själva vitsen med mötesplatsen; att man inte har några diagnosspecifika frågor utan de övergripande frågorna som gäller alla patienter, säger Penilla Gunther, programansvarig tillika före detta riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Arrangerar gör hon tillsammans med det fristående nätverket Combrigade. I arbetet med arrangemanget av mötesplatsen har Penilla Gunther kommit fram till att det finns ungefär 2 500 patientföreningar i Sverige om man räknar på alla nivåer. Den springande punkten för henne har varit hur de ska kunna synas mer och utbyta kunskaper med varandra.

– Jag har ibland sett en tendens till att man fastnat i vissa frågor som man inte ser att andra föreningar jobbat mer med. Jag önskar att man ser varandras kompetenser och drar nytta av det, säger Penilla Gunther.

Reumatikerförbundet och Riksförbundet Hjärt Lung är två patientföreningar som kommer närvara. Inger Ros, ordförande för Riksförbundet Hjärt Lung, tycker att det är en bra möjlighet att få lyfta personcentrerad vård.

Reumatikerförbundet vill gärna lyfta fram rehabilitering som ett viktigt område. I frågor som rör till exempel klimatvård och bassängträning samverkar de redan med andra patientförbund.

– Vi betraktar det här som ett intressant komplement till det arbete som patientförbunden redan gör. Reumatikerförbundet är medlemmar i Funktionsrätt Sverige som är vår demokratiska arena där vi har vårt största fokus när vi vill samverka i patient- och funktionshinderfrågor, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet till Dagens Medicin.

Penilla Gunther hoppas att Fokus Patient kan fylla ett tomrum.

– Vi har sneglat lite på europeisk nivå och det finns ju European Patients Forum som är en paraplyorganisation, men i Sverige har vi ingen organisation för just patientföreningar. Funktionsrätt Sverige samlar ju flera olika sorters föreningar, men jag är rätt säker på att även om vi inte får till en tydligare paraplyorganisation för alla patientföreningar, så finns behovet av en mötesplats.

Vad händer efter den här dagen?
– Det är så många föreningar och även andra inom olika vårdrelaterade företag och offentliga verksamheter, som hört av sig och sagt att de antingen inte kan komma eller inte kan komma med så många personer som de hade önskat. De har därför frågat om vi anordnar det här även nästa år och slår det väl ut ska vi utvärdera om vi kan göra det årligen.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev