Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny myndighet får tummen upp

Publicerad: 18 december 2013, 13:08

Förslaget om en ny myndighet för samverkan av kliniska studier tas emot positivt på flera håll. Särskilt poängteras den regionala stödfunktionen.


Myndigheten kan bli ett lyft för kliniska studier i Sverige, anser de tre tillfrågade, som dock inte hunnit läsa utredningen.

Nina Rehnqvist, ordförande i Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, ledde Delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen som lämnade in en slutrapport 2009. Hon är positiv till den nya myndigheten.

– Förslaget stämmer bra överens med vad både Olle Stendahl och jag kom fram till i våra respektive utredningar. Det är bra med en myndighet för både kliniska prövningar och studier. Det är viktigt att man vill kombinera den nya centrala nämndmyndigheten med regionala stödfunktioner och bygga på det som redan pågår, säger Nina Rehnqvist.

Lars Wallentin, professor vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR, tycker även han att den föreslagna myndigheten stämmer överens med förslag om klinisk samverkan som han förespråkat tidigare.

–  Organsiationen låter väldigt intressant men jag hoppas att det inte bara innebär stöd till studier som är finansierade av läkemedelsindustrin. Om det även innebär stöd för forskarinitierade prövningar av till exempel operationsmetoder, kostbehandling och livsstil, ser jag mycket positivt på förslaget. Jag hoppas att man knutit nämnden till den behandlingsforskningsfond som fanns med i budgetpropositionen men som inte har kommit igång än.

Anna Lefevre Sköldebrand är vd för Swedish Medtech, de medicintekniska företagens branschorganisation. Liksom Nina Rehnqvist framhåller hon värdet av att förslaget handlar även om samordning av kliniska studier, som, anser hon, ofta kommer i skymundan av kliniska prövningar .

– Sedan kan man diskutera om ännu en ny myndighet är rätt väg men fördelarna överväger nog nackdelarna eftersom det är ett område som behöver mer regional samordning för att Sverige ska vinna konkurrenskraft. Vi är generellt positiva till förslaget som skapar ökad tydlighet och gör det enklare för små företag att navigera och få stöd. Jag vet att Ingrid Petersson har vinnlagt sig om att se även till medtek-företagens behov som ser annorlunda ut. Det är ett bra initiativ.

Relaterat material

Ny myndighet ska rädda kliniska studier 

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev