Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny myndighet vill granska strålning på sjukhus hårdare

Publicerad: 30 Juni 2008, 11:44

I morgon bildas den nya Strålsäkerhetsmyndigheten. Den blivande generaldirektören vill minst fördubbla antalet inspektioner hos landstingen.


Strålsäkerhetsmyndigheten tar från och med i morgon, den 1 juli, över ansvaret som förvaltningsmyndighet inom områdena strålskydd och kärnsäkerhet från Statens strålskyddsinstitut, SSI, och Statens kärnkraftsinspektion, SKI, som läggs ned.

Den blivande generaldirektören Ann-Louise Eksborg vill öka kontrollerna av hur strålning används i sjukvården. I dag har varje landsting inspekterats i genomsnitt vart tionde år.

– Det är för sällan, den takten bör åtminstone fördubblas. Strålning används mer i dag och gör mycket nytta, men den kan även göra skada, därför är det viktigt att vi genomför fler inspektioner, säger Ann-Louise Eksborg till Dagens Nyheter.

Sex landsting har under de senaste tre åren fått kritik från SSI. Senast i raden är Landstinget Gävleborg, där SSI i dagarna avslutat en inspektion.

Enligt rapporten, som Dagens Nyheter tagit del av, handlar anmärkningarna bland annat om att personalen är för dåligt utbildad i hur man skyddar sig mot strålning och om att röntgenstrålning används i onödan, med ökade risker för personal och patienter som följd.

Svante Lönnbark, landstingsdirektör i Gävleborg, säger till tidningen att strålskyddsbristerna till stor del beror på en omfattande omorganisation och kommer att åtgärdas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev