Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny nationell jourlinje för våldsdrabbade kvinnor

Publicerad: 25 oktober 2007, 09:30

Ny nationell jourlinje för våldsdrabbade kvinnor

I december kan våldsdrabbade kvinnor få hjälp via telefon. Då startar Kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon dit man kan ringa dygnet runt för att få stöd av utbildad personal och lotsas vidare till annan hjälp som finns där man bor.


Det är regeringen som har givit uppdraget att driva stödtelefonen till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu pågår förberedelserna inför starten den 4 december med att rekrytera och utbilda personal, samt ta fram informationsmaterial.

Samtidigt kartläggs vilket stöd som finns för våldsutsatta kvinnor i alla kommuner och landsting för att de som ringer snabbt ska kunna vägledas dit. Det rör sig om såväl sjukvårdens, socialtjänstens och polisens särskilda enheter som de ideella kvinnojourerna och brottsofferjourerna.

– Genom att öppna Kvinnofridslinjen ökar samhällets ansvarstagande på ett sätt som egentligen borde ha skett för länge sedan. Ideella kvinnojourer och brottsofferjourer utför fortfarande en stor del av det stödjande och rådgivande arbetet för våldsutsatta kvinnor och deras anhöriga, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för Kvinnofridslinjen i ett pressmeddelande.

Kvinnofridslinjen kommer ha ett 020-nummer som är gratis att ringa och inte syns på telefonräkningen. Den som ringer kan vara anonym och personalen har tystnadsplikt. Även anhöriga kan ringa.

Kvinnofridslinjen byggs upp vid den kliniska enheten vid Nationellt centrum för kunskap om mäns våld mot kvinnor, NCK, och är en vidareutveckling av den jourtelefon som sedan tidigare finns vid centret.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev