Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny ordförande i socialutskottet

Publicerad: 6 oktober 2014, 08:09

Emma Henriksson (KD) efterträder Anders W Jonsson (C) som ordförande i riksdagens socialutskott.


Allianspartierna har fördelat de sju ordförandeposter de har fått i riksdagens utskott mellan sig. Kristdemokraterna får ordförandeposten i socialutskottet och den går till Emma Henriksson. Hon är riksdagsledamot från Stockholms län och gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen. Den gångna mandatperioden var hon ledamot i socialförsäkringsutskottet.

– Jag vill fortsätta det arbete som vi har bedrivit de senaste åren med att höja kvalitén i vården och skapa en mer jämlik vård, säger Emma Henriksson till Dagens Medicin.

Hon kommer att få förhålla sig till den sjukvårdspolitik som en rödgrön regering lägger fram. En minoritetsregering som kommer att behöva stöd från fler partier för att få igenom sina förslag.

– I det läge vi har nu så kommer många frågor att avgöras i riksdagen, säger Emma Henriksson.

I vilka frågor ser du möjligheter att nå blocköverskridande överenskommelser på vårdområdet?

– Det var väldigt lite som handlade om vården i regeringsförklaringen. Så det är svårt att säga något om deras politik på vårdområdet. Men Stefan Löfven nämnde psykiatrin. Där är vi överens om att det är ett viktigt område där vi behöver fortsätta att satsa och fullfölja det arbete vi har inlett, säger Emma Henriksson.

Barnläkaren Anders W Jonsson (C) som varit ordförande i socialutskottet fram tills nu blir kvar i utskottet som ledamot. Moderaterna har utsett Cecilia Widegren till att vara partiets gruppledare i socialutskottet.  Folkpartiets arbete i socialutskottet kommer att ledas av veteranen Barbro Westerholm.

Relaterat material

Fler röster om regeringen

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev