Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny organisation medför inställda inspektioner

Publicerad: 11 oktober 2012, 07:28

Vad som kommer att hända med inspektionerna av ST-utbildningarna är fortfarande oklart. På flera håll har granskningar ställts in i väntan på en ny organisation.


Både Läkarförbundets centralstyrelse och specialitetsföreningarna har diskuterat Spur-inspektionernas framtid intensivt under den gångna veckan. Sedan det i slutet av augusti stod klart att Ipuls, som har haft ansvaret för arbetet, ska avvecklas har framtiden för de interkollegiala granskningarna varit oviss.

– Vi måste komma fram till vilka förutsättningar som finns och hur vi kan organisera Spur. Vi vet inte hur, men vi ska ha kvar inspektionerna på något sätt, säger Heidi Stensmyren, förste vice ordförande i Läkarförbundet.

Inspektionerna har genomförts i flera steg: den utbildade enhetens egen värdering av ST-utbildningen utifrån ett antal frågor, ett besök av inspektörer från den specifika specialiteten, återkoppling och till sist en skriftlig slutrapport med poängbedömning.

I början av året hamnade Ipuls i blåsväder när bolaget plötsligt meddelade att inspektionerna skulle omorganiseras och göras av nio team. Flera specialitetsföreningar menade att deras egna inspektörer skulle få en mindre viktig roll. Det är inte längre så säkert att förändringen blir av eftersom Ipuls läggs ner.

– Nu är det helt öppet igen, säger Heidi Stensmyren.

Gösta Eliasson, samordnare av Spur-inspektionerna i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, vill att Läkarförbundet eller Svenska läkaresällskapet bidrar med det administrativa stödet kring inspektionerna. Men han vill också att den egna specialiteten gör granskningarna i fortsättningen och får styra innehållet i dessa.

– Professionen är en viktig del i att bestämma hur ST-utbildningarna ska se ut och då tycker jag att det är en naturlig sak, säger han.

En konsekvens av osäkerheten kring Ipuls och Spur-inspektionerna har blivit att inspektioner runt om i landet har ställts in de senaste månaderna, berättar både Heidi Stensmyren och representanter från flera olika specialitetsföreningar.

– Inom reumatologin har vi fått ställa in fyra av fem inspektioner under året. Den senaste gjorde vi i februari i Uppsala. Det beror både på förslaget om en ny organisation av inspektionerna, men också på att klinikerna inte ville betala den kostnaden som Ipuls tog, säger Tomas Bremell, Spur-inspektör inom reumatologi.

Hans vädjan är därför till Läkarförbundet och Svenska läkaresällskapet att snarast ta över en provisorisk organisation med en sammanhållande kanslifunktion.

Också Gösta Eliasson hoppas på klara besked snart.

– Jag hoppas att de praktiska sakerna löser sig så vi inte riskerar ST-utbildningarnas kvalitet, säger han.

Visst är det bråttom, håller Heidi Stensmyren med om. Läkarförbundet har tillsatt en särskild arbetsgrupp som ska fokusera på frågan framöver.

– Vi ska jobba skyndsamt. Inom några veckor hoppas jag att vi vet hur vi ska göra.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev