Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny plattform ska samordna olika register för cancervård

Publicerad: 3 oktober 2006, 11:22

En IT-plattform för snabbare och effektivare kvalitetsuppföljning av cancersjukvården har utvecklats av landets sex onkologiska centrum isamarbete med IT-företaget Sogeti.


Det handlar om en nationell IT-plattform för hantering av olika typer av register kring cancerpatienter. Först ut att testa det nya IT-stödet blir kvalitetsregistren för bröstcancer, prostatacancer och akut leukemi.

Det nya IT-stödet kallas för Inca, vilket står för Informationsnätverk för cancerforskningen. I korthet kan Inca beskrivas som ett verktyg för att skapa, underhålla och koppla samman olika register. Målet är att samtliga kvalitetsregister inom cancerområdet på sikt ska vara tillgängliga on-line. Idag får man ta del av statistiken via årliga pappersrapporter.

- Det nya IT-stödet innebär alltså att både sjukvården och forskarna kommer att få tillgång till ett aktuellt och ständigt uppdaterat underlag. På så sätt kan utvärderingen av cancersjukvården bli mer effektiv. Islutändan kommer detta förstås de cancerdrabbade patienterna till godo, säger överläkare Jan Adolfsson vid onkologiskt centrum på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Jan Adolfsson sitter även med iIncas projektledningsgrupp.  Att registrera olika cancerdata har en lång tradition i Sverige. Cancerregistret startades redan 1958. I slutet av 1970-talet inrättades onkologiska centrum i de sex sjukvårdsregionerna. Huvuduppgiften var, och är fortfarande, regional cancerregistrering liksom vårdprogramarbete.

En gång per år sammanställer Socialstyrelsen de regionala uppgifterna till ett nationellt cancerregister. Registret innehåller bland annat uppgifter om personnummer, kön, anmälande klinik, diagnos samt tumörutbredning i vissa fall. I registret finns dock inga uppgifter om till exempel den behandling som patienterna fått.

Mycket arbete återstår ännu  - Dessa uppgifter finns istället i ett 30-tal olika regionala och nationella kvalitetsregister för olika tumörsjukdomar. Dessa register sköts också av de onkologiska centrumen, förklarar Jan Adolfsson.

Med hjälp av det nya IT-stödet kommer nu dessa kvalitetsregister att bli tillgängliga för användarna on-line via internet. Jan Adolfsson betonar dock att det återstår mycket arbete. Först om något år tror han att alltkommer att vara helt klart.

Pilotsystemet har finansierats av Cancerfonden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev