Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny prismodell med de rödgröna

Publicerad: 6 september 2010, 09:01

Vinner oppositionen valet är det inte säkert att staten fortsätter garantera apotekens handelsmarginal.


– Regeringen har lagt in en garanti för vilken avkastningsnivå apoteken ska ha och det tycker vi är lite konstigt när det handlar om en fri marknad, säger Gunvor G Ericson, sjukvårdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Apotekens handelsmarginal är den ersättning ett apotek får för att sälja ett receptbelagt läkemedel. För att göra den svenska apoteksmarknaden intressantare för företagare höjde staten förra året handelsmarginalen från 16 till 18 procent.

– Om det visar sig att det här blir mycket dyrare för staten fast det inte utökar någon servicenivå, då är det ju tveksamt om syftet för statens del är att garantera företagen en viss nivå, säger Gunvor G Ericson.

Någon särskild överenskommelse om apoteksbranschen kommer inte Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att presentera före valet. Men de två frågor som partierna främst har diskuterat är enligt Gunvor G Ericson en ny ersättningsmodell, samt ett krav på tillstånd från Läkemedelsverket för att få sälja receptfria läkemedel utanför apoteken.

– Nu kommer det en del signaler om att det inte fungerar och då är det ju lättare att det finns ett tillstånd, för då kan man ta tillbaka tillståndet.

Gunvor G Ericson kan även tänka sig till exempel insatser för att stimulera småföretagandet i apoteksbranschen, om det skulle visa sig att det behövs.

Samarbetspartnern Ylva Johansson (S) har i en tidigare intervju med Dagens Apotek nämnt att hon bland annat vill göra det möjligt för landsting att driva apotek. Och Vänsterpartiets ledare Lars Ohly har berättat för Dagens Medicin att han fortfarande letar efter Apoteket AB:s logga om han ska besöka ett apotek.

Någon återgång till ett apoteksmonopol tycks dock inte vänta vid en rödgrön seger.

– När man nu har slagit sönder den här infrastrukturen så ser inte jag att det är möjligt att återköpa apotek från statens sida, säger Gunvor G Ericson.

Vinner alliansen valet väntar ännu färre förändringar på apoteksmarknaden. Socialminister Göran Hägglund (KD) berättade nyligen för Dagens Apotek att M, KD, C och FP kommit överens om att i så fall behålla Apoteket AB i statlig ägo under den kommande mandatperioden. I övrigt blir det bara ”mindre justeringar” på marknaden, enligt socialministern.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev