Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny professor sätter multisjuka patienter i centrum

Publicerad: 20 september 2007, 07:57

Forskning med den multisjuka äldre patienten i fokus – det är vad Gunnar Akner ser fram emot att bedriva på sin nya tjänst som professor i geriatrik vid Örebro universitet.


I omkring tio år har Gunnar Akner varit överläkare i geriatrik inom Stockholms läns landsting, vid Äldreforskning nordväst och senast på Jakobsbergsgeriatriken i Järfälla. Han har också gjort sig känd som en vass debattör i äldrefrågor och fick Dagens Medicins debattpris 2004.

Och nu har han fått Örebro universitets nyinrättade professur i geriatrik, som är kombinerad med en tjänst som överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.

Att det är en delad tjänst tycker Gunnar Akner är mycket bra.

– Forskningen ska inte isoleras från den kliniska verkligheten, säger han.

– Den kliniska forskningen är i kris i dag, det är allt färre läkare som är forskare.

Vad hoppas du åstadkomma på ditt nya jobb?

– Huvudinriktningen är att bearbeta området multisjuka äldre. Vi ska ta itu med detta på ett systematiskt sätt i Örebro. Det är en helt ny akademisk verksamhet, så det är upp till oss vad vi kan komma fram till.

Ett nyckelord för att beskriva den forskning som Gunnar Akner vill bedriva är patientnära.

– Jag ser det som viktigt att följa multisjuka äldre över tid – oavsett om de ligger på sjukhus eller vistas i hemmet. Det viktiga är att få en tidslinje, säger han.

Hur borde vården av de äldre multisjuka bedrivas, tycker du?

– Jag tror att det är bra att ta ett samlat grepp. Det är en utmaning att få till stånd ett samarbete så att patienten får en samlad handläggning.

Du bor i Stockholm nu – ska du flytta eller pendla?
– Vi kommer att ha delat boende – min hustru Cheryl Akner Koler har just disputerat och kommer att fortsätta ha sin professur vid Konstfack. Men jag kommer att bo mycket i Örebro.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News