Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny rapport: Nödvändigt att Apoteket säljs ut

Publicerad: 26 september 2007, 13:46

En ny rapport, genomförd av Handelns utredningsinstitut, HUI, pekar på möjliga brister i regeringens direktiv till apoteksutredningen. För att rimlig konkurrens ska kunna uppnås efter en avreglering bör hela eller delar av Apoteket AB säljas ut.


Analysen som genomförts av HUI har skett på uppdrag av det tyska apoteksföretaget Celesio, en eventuell framtida konkurrent till Apoteket efter en avreglering.

Rapportförfattarna har analyserat om regeringens direktiv till den enmansutredning, som har till uppdrag att utreda en framtida avreglering, över huvud taget gör det möjligt att komma med förslag som kan leda till en fungerande marknad.

Rapporten pekar på ett antal faktorer som kan förhindra detta. Bland annat menar rapportförfattarna att hela eller åtminstone delar av Apoteket bör säljas ut vid en avreglering. Annars kommer Apoteket initialt att ha en hundraprocentig marknadsandel på den nya marknaden, vilket kraftigt skulle försvåra för andra aktörer att komma in på den svenska apoteksmarknaden.

Rapporten beklagar också att regeringen först i ett andra steg vill reformera marknaden för receptfria läkemedel. Det, menar rapportförfattarna, kommer att skapa osäkerhet kring den framtida läkemedelsmarknaden, och på så sätt skapa ett försprång för Apoteket.

Läs hela rapporten på HUI:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News