Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny rapport: Sahlgrenska överbemannat

Publicerad: 4 september 2007, 13:40

Närmare 50 sjuk- och underskötersketjänster skulle kunna tas bort vid hjärt- och internmedicinska avdelningarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Detta enligt en granskning som utförts på sjukhusledningens uppdrag. Representanter för Vårdförbundet kritiserar dock rapporten.


Den privata konsultfirman Ledningsbolaget har på Sahlgrenska universitetssjukhusets lednings uppdrag genomfört en granskning av bemanningen på 16 av sjukhusets avdelningar. Det handlar om de internmedicinska vårdavdelningarna och hjärtavdelningarna, och det är främst bemanningssituationen avseende undersköterskor och sjuksköterskor som har granskats.

Jämförelser har sedan gjorts med motsvarande avdelningar vid Västerås och Gävle sjukhus.

I rapporten konstateras att det finns avsevärda skillnader i bemanning både mellan avdelningar inom Sahlgrenska universitetssjukhuset och jämfört med sjukhusen i Gävle och Västerås, trots likheter i avdelningarnas uppdrag.

Konsultfirman skriver i sin rapport att det, i jämförelse med sjukhusen i Gävle och Västerås, finns ett ”anpassningsutrymme”, det vill säga en möjlighet att minska personalen, med motsvarande 49,5 årsarbetare. En sådan minskning av personalstyrkan skulle innebära årliga besparingar för sjukhuset på mellan 19 och 21 miljoner kronor, enligt rapporten.

Vårdförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhuset är starkt kritiskt till rapporten.

– Vi vet inte vad SU-ledningen ska ha detta till. Jämförelsen mellan Västerås, Gävle och SU är felaktig från början. Vi måste jämföras med andra universitetssjukhus eftersom vi har andra typer av uppdrag, säger Susanne Blom vid Vårdförbundet, till Göteborgs-Posten.

Ledningen för sjukhuset vill inte ännu kommentera rapporten.

– Det är viktigt att påpeka att det är vi själva som beställt rapporten. Nu måste vi ta till oss innehållet innan vi är beredda att kommentera den, säger Ann-Christine Andersson, presschef för Sahlgrenska universitetssjukhuset till Dagens medicin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News