Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny regel kan ge brist på organ

Publicerad: 6 februari 2008, 09:53

Ett nytt EG-direktiv kan göra att betydligt färre hjärtklaffar och horn­hinnor från avlidna kan tas till transplantation.
– Om regeln blir absolut måste vi i princip lägga ner hela donationsverksamheten, säger Per Fagerholm, ögonläkare i Linköping.


Enligt det nya direktivet, som ska träda i kraft senare i år, måste blodprov tas från alla avlidna vävnads­donatorer senast 24 timmar efter döden. Provet ska utesluta att donatorn är smittad med bland annat hiv, syfilis, hepatit C eller hepatit B.

I dag testas alla avlidna – men det finns inget krav att det måste ske inom ett dygn. Exempelvis kan hornhinnor tas upp till två dygn efter dödsfallet.

Per Fagerholm, professor och överläkare på ögonkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, är orolig för att regeln blir utan undantag.

– Det kommer att försvåra vårt arbete avsevärt. Vi har påpekat det här till dem i Bryssel men det har tydligen inte gått fram, säger han.

Ser tidsgränsen som ”omöjlig”
Problemet, enligt Per Fagerholm, är alla donationer från de rättsmedicinska avdelningarna. De utgör i dag runt hälften av de 500–600 horn­hinnor som doneras i Sverige varje år.

– Det hänger på logistiken. Ofta handlar det om långa transporter och många led innan eventuella prover kan tas. Patienten måste utredas, vi måste prata med anhöriga, och så vidare, vilket gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att testa dessa donatorer inom 24 timmar

Hjärtklaffar påverkas också. Nu tas de upp till två dygn efter dödsfallet.

– Hälften av alla våra donatorer kommer att försvinna om den här regeln införs, säger Torsten Malm, överläkare i barnhjärtkirurgi och medicinskt ansvarig för vävnads­banken i Lund.

– I dag väljer vi ut hjärtklaffar genom en noggrant kontrollerad process och vi anser inte att 24-timmars­regeln är medicinskt motiverad. Vi har mycket lång erfarenhet av det här, och den säger oss att det är säkert.

Även donationer av hud berörs av direktivet. I dag kan hud tas upp till fyra dagar efter dödsfallet. Enligt Alexandra Karström, vd för vävnadsföretaget Karocell, kan 24-timmars­regeln äventyra hela företagets verksamhet.

- Det hänger helt på hur föreskrifterna utformas. Om regeln inte går att mjuka upp kommer den att bli förödande. I dag är det bara ett par procent av våra prover som tas inom ett dygn, säger hon.

Socialstyrelsen håller nu på att utarbeta svenska föreskrifter. De ska utgå från den lagändring som kommer att bli följden av det nya EG-direktivet. Målet är att den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli i år.

Sverige måste följa direktiv
Men någon uppluckring av reglen om 24 timmar är det inte tal om.

– Det här är ett direktiv som Sverige måste följa. Vi kan ha hårdare regler än vad direktivet föreskriver – men vi kan inte mjuka upp dem, säger Torsten Berglund, utredare vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Däremot finns en skrivelse i direktivet som skulle kunna bli något av en räddningsplanka.

– Det finns en brasklapp som säger att läkarna i vissa fall kan frångå 24-timmarsregeln, men endast efter en noggrann riskbedömning och ­dokumentation, säger Torsten Berglund.

Enligt honom är det för tidigt att säga vilken effekt direktivet får på donationsverksamheten i Sverige.

Hud och hornhinnor tas tillvara

I dag omhändertas ett flertal vävnader från avlidna, efter godkännande från den avlidna eller anhöriga.
» Hornhinnor transplanteras oftast till patienter med grumlingar eller ärrbildningar i hornhinnan. Medelåldern hos patienterna är 44 år.
» Hjärtklaffar transplanteras mest till barn med medfödda komplicerade hjärtfel.
» Hud transplanteras exempelvis till brännskadepatienter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev