måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny rutin snabbade på EKG-tolkning

Publicerad: 20 mars 2014, 10:17

Nawad Saleh, kardiolog på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Foto: Ola Lundström/Karolinska Universitetssjukhuset

Genom nya rutiner har Karolinska i Stockholm kunnat korta tiden från det att EKG tas i ambulans till dess att en ballongvidgning görs.


I september började ambulanser som tidigare skickat EKG till Södertälje eller Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge att i stället skicka EKG till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. En kardiolog på sjukhusets hjärtintensivvårdsavdelning bedömer då genast om patienten behöver akut kranskärlsröntgen.

Enligt ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset har man nu förkortat tiden från när EKG tas i ambulansen till dess att patienten tas emot på sjukhuset och kärl öppnas. Kliniken har tagit emot 12 procent fler patienter med akuta hjärtinfarkter än tidigare, enligt en utvärdering som gjordes i december.

– Tidigare skickades EKG till det sjukhus som var närmast. Då kunde det vara en AT- eller underläkare med lite erfarenhet av hjärta som tog emot det. Ibland behövde även bakjouren på respektive sjukhus tillfrågas innan kontakt togs med PCI-jouren. Den processen tog för lång tid säger Nawzad Saleh, kardiolog på Karolinska universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Arbetet enligt de nya rutinerna utvidgas nu till att pågå till den sista april.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev