Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny sajt låter läkare tycka till om sina AT-orter

Publicerad: 28 februari 2006, 14:33

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för en AT-läkare i Arvika? Vad gör man på fritiden i Eksjö? Var ligger Skene? För att hjälpa andra har AT-läkaren Daniel Erichsen startat en sajt där landets sjukhus recenseras.


Webbsidan är enligt sin skapare tänkt att bli en kanal där blivande AT-läkare kan ta del av erfarenheter från före detta AT-läkare, eller av dem som gör sin allmäntjänstgöring för tillfället.

Webbsidan underlakare.se

Poängen är att få förstahandsinformation från dem som verkligen vet hur det ligger till och fungerar ute på sjukhusen. Att bara få uppgifter via de vanliga kanalerna - sjukhusen själva, Sylfs AT-ranking, eller guiden du läser just nu - säger egentligen inte mycket om den praktiska verkligheten, menar Daniel Erichsen.

- När jag skulle välja AT hade jag en ganska luddig uppfattning om vad det innebar. Eftersom jag är intresserad av att göra min ST i USA letade jag mycket information på nätet därifrån. Då stötte jag på sidan scutwork.com, med underläkarnas egna recensioner av sjukhus och utbildningar i hela USA. Den inspirerade mig till att starta underlakare.se, säger han.

Daniel Erichsen läste till läkare på Karolinska insitutet i Stockholm. Nu jobbar han som AT-läkare i Karlstad.

- Att jag hamnade i Karlstad var mer eller mindre en slump. Jag vikarierade här året innan det var dags för AT, och eftersom jag trivdes på sjukhuset stannade jag. Men generellt sett tycker jag inte att sjukhusen har särskilt mycket information om AT. Jag fick leta runt på sjukhusets hemsida en hel del innan jag hittade något över huvud taget, säger han.

Sajten underlakare.se har varit igång sedan november 2005. Daniel Erichsen konstruerade hemsidan med hjälp av en barndomskamrat som studerar webbprogrammering. I dagsläget är hemsidan relativt enkelt uppbyggd, men Daniel Erichsen har många idéer för hur den ska utvecklas i framtiden.

- Ta bara det rent geografiska, hur många vet var Skene ligger? Jag tänker mig en Sverigekarta där man kan klicka sig fram till orten man är intresserad av. Sen vill jag utveckla ett diskussionsforum där studenter kan diskutera allt möjligt som har med deras AT att göra, berättar han.

Från att ha varit helt okänd har intresset för hemsidan succesivt ökat under de fyra månader som den varit öppen.

- Först tänkte jag att kunskap om hemsidan skulle spridas av sig själv genom mina bekanta och klasskamrater, men det gick ganska trögt. Så jag mejlade till de lokala Sylf-avdelningarna ute i landet och då tog det lite fart, säger Daniel Erichsen.

I dag har underlakare.se ett trettiotal besökare dagligen, en siffra Daniel Erichsen hoppas ska öka.

- Det bästa vore om det så småningom fanns minst tre utvärderingar från varje sjukhus. Då skulle studenterna kunna få en bra bild av hur det ser ut i verkligheten innan de bestämmer sig var de vill göra sin AT, säger Daniel Erichsen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News