Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny sajt skapar ordning i bemanningsdjungeln

Publicerad: 31 januari 2020, 13:37

KTH-studenterna Alfred Wahlforss (t.v.), Frithiof Ekström och Maria Karlsson Osipova vill skapa ordning i bemanningsdjungeln.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Vilka bemanningsföretag har kollektivavtal? Vem betalar bäst? Hur mycket fakturerar företagen regionerna för sina tjänster? Det är information som en ny jämförelsetjänst för hyrsjuksköterskor har samlat på ett och samma ställe.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Hos jämförelsetjänsten Bemlo finns i dag uppgifter om cirka 85 bemanningsföretag som hyr ut olika typer av sjuksköterskor till regioner och kommuner. Förutom uppgifter om bland annat antalet anställda och kollektivavtal, rankas företagen efter hur schyssta de är som arbetsgivare.

– Man recenserar sin arbetsgivare och vi har fått in över 200 omdömen på olika företag från sjuksköterskor. Det är både ris och ros, säger Alfred Wahlforss, en av grundarna.

När Dagens Medicin skummar igen några av omdömena får vi bland annat veta att någon tjänat 320 kronor itimmen plus semesterersättning, att någon annan inte fått ob-ersättning på helger och en tredje som tackar sin kontakt på bemanningsföretaget för bra bemötande.

För att säkerställa att kommentarerna är äkta används en särkskild algoritm, berättar Alfred Wahlforss. Det har hänt att företag försökt att ge sig själva positiva omdömen för att locka till sig sjuksköterskor. Ett företag uppges också ha velat betala för att hamna högst upp på rankningslistan.

– Vi har hittat flera fejkkommentarer som tagits bort. Bland annat har en högt uppsatt person på ett bemanningsföretag med flera hundra miljoner i omsättning varit inne och skrivit att det var ”en väldigt trevlig upplevelse” att vara sjuksköterska där, säger Alfred Wahlforss.

Mycket av informationen hos Bemlo bygger uppgifter från bemanningsföretagens egna webbsidor och på underlag som de lämnat vid offentliga upphandlingar. Det gäller till exempel hur mycket varje företag fakturerar respektive region i timmen för sina tjänster. En siffra som sjuksköterskor har nytta av att känna tillnär det ska löneförhandlas, menar Alfred Wahlforss.

– Man ser vad bolagen fakturerar och så kan man räkna bakåt; dra av arbetsgivaravgifter och så för att se ungefär hur stora marginaler företagen har, säger han.

Sjuksköterskor som är intresserade av uppdrag kan anmäla det direkt till bemanningsföretagen via Bemlo. Fördelen är att de slipper registrerar sitt cv på flera olika ställen. Enligt Alfred Wahlforss har över 50 sjuksköterskor fått uppdrag den vägen sedan jämförelsetjänsten lanserades i september 2019.

Planen nu är att kopiera upplägget och lansera samma jämförelsetjänst för hyrläkare.

– Vi kommer väldigt snart att öppna tjänsten för läkare. I framtiden kommer vi också att lägga till fler parametrar som friskvårdsbidrag och kanske en slags lönerapporterare så man kan se vad man får i timlön, säger Alfred Wahlforss.

Till vardags studerar han och medgrundaren Frithiof Ekström på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Idén till att skapa en jämförelsetjänst fick Alfred Wahlforss efter att en kusin, som arbetat som hyrsjuksköterska, blivit delvis lurad på ersättning av ett bemanningsföretag.

– Jag började läsa på om bemanningsbranschen och upptäckte att det är en djungel. Det finns inget sätt att veta om ett företag är bra eller dåligt. Jag tänkte att man kanske kunde göra något åt det, säger Alfred Wahlforss.

Jämförelsesajten Bemlo

Lanserades i september 2019. Bakom står KTH-studenterna Alfred Wahlforss och Frithiof Ekström. KTH Innovation bidrar med ekonomisk och juridisk hjälp. Tjänsten är kostnadsfri att använda och omfattar cirka 85 bemanningsföretag som hyr ut sjuksköterskor och 200 omdömen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev