Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny satsning mot resistenta bakterier

Publicerad: 12 november 2007, 13:55

Nu ska ESBL-bakterier bekämpas lika intensivt som MRSA-bakterier. Det förslaget kommer att presenteras på Smittskyddsinstitutets temadag om antibiotikaresistens nu på fredag.


Så kallade ESBL-bakterier blir allt vanligare, skriver Smittskyddsinstitutet i ett pressmeddelande. Förmågan att bilda ESBL drabbar främst E-colibakterier och dess släktingar och innebär att bakterierna bildar enzymer som bryter ned den verksamma substansen i antibiotika.

– Dessa bakterier är mer bekymmersamma än MRSA. De är vanligare och att det finns färre återstående antibiotika att välja på, säger Johan Struwe, överläkare vid Smittskyddsinstitutet.

Därför kommer ett förslag på åtgärder att presenteras nu på fredag, den 16 november.

– De liknar mycket dem vi använder i dag för att kontrollera MRSA, det vill säga god vårdhygien, antiobiotika-strategier, att man ska ha lämpliga lokaler i vården och så vidare.

Tanken är att åtgärdsprogrammet ska vara fullt infört senast i slutet av nästa år.

– De praktiska konsekvenserna av dessa bakterier är flera, exempelvis att det kan bli betydligt svårare att behandla en vanlig urinvägsinfektion, i stället för tabletter måste patienterna få injektionsbehandling eftersom tabletterna inte fungerar, säger Johan Struwe.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News